• No categories

Есенна липса на енергия и начини да се справим с това

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

umora
Натовареното ежедневие, стресът, некачествената храна и емоционалната несигурност ни уморяват повече, отколкото можем да предположим. Предизвикателствата, които ежедневно трябва да преодоляваме изцеждат енергията и жизнените ни сили, а това ни кара да се чувстваме уморени, вяли, бавни и болни

Следващите десет съвета са за това как да променим ситуацията и с малки стъпки да постигнем големи резултати.

1. Обърнете гръб на кафето и всички продукти, съдъжащи кофеин.
Ако не можете съвсем да се откажете от кафето, поне намалете количествата. Кофеинът, макар и временно да ни освежава, ни дехидратира и повишава нивата на кръвната захар, което води до чести и необясними промени в настроението.

2. Пийте повече вода.
Съвременните хора са системно дехидратирани. Преди да посегнете към чашката с кафе, изпийте чаша чиста вода и едва след това отново помислете дали все още се нуждаете от кафето.
NB! Безалкохолните напитки не са вода! Те са само опасен източник на добавена захар.

3. Хранете се с тъмнозелени зеленчуци.
Зеленият цвят подсъзнателно се свързва с пролетта, със сезона за обновяване и пречистване, за освежаване. Зелените зеленчуци носят жизнена енергия  за тялото и на мисълта. Те са пълни с витамини и полезни хранителни вещества и подобряват кръвообръщението, храносмилането, укрепват имунната система.
Затова е важно на трапезата за присъстват броколи, зеле, зелена салата, спанак, листа от цвекло, кейл.

4. Избягвайте рафинираната захар и изкуствените подсладители.
За да се подслаждате избирайте сладки свежи или сушени плодове, кленов сироп, кафяв ориз, стевия, сироп от агаве. Включете в ежедневното си меню сладки зеленчуци като моркови, цвекло, червени чушки.

5. Движете се!
Можете да започнете с обикновено ходене или йога като започнете първоначално с 10 минути на ден и постепенно увеличайте, според възможностите си.
Ако сте млада майка този съвет не се отнася до вас, тъй като е сигурно, че физическата ви активност е на високо ниво по подразбиране.

6. Спете повече и си дайте време за почивка и релакс.
Когато сте преуморени или под стрес, тялото изразходва огромни количества енергия, а това е основната причина да сте нервни и раздразнителни. Когато се лишавате от сън, често е налице главоболие, а късното лягане и ранното ставане допълнително влошава емоционалното състояние, което след месеци системно недоспиване неминуемо се отразява и на физическото здраве. Сънят е най-доброто лекарство за всяка болка – физическа или душевна.

7. Правете анализ на храната, с която се храните.
Храненето с прекалено много месо, млечни продукти, не ви прави по-енергични, точно обратното – за преработката й организмът се нуждае от много енергия. Включването на повече „жива“ храна – плодове, зеленчуци, кълнове, ядки и семена в менюто както и повече сурова и прясна храна в менюто ще допринесе за по-високата жизненост и енергичност както на възрастните, така и на децата.

8. Време за себе си. 
Всеки трябва да има време за хоби, за хубава книга, за любим филм. Тук се включват и разходките на открито, спорт, спа. Поне веднъж седмично “време за себе си” е една от най-добрите практики, които ще ви зареди с положителни емоции, енергия и жизненост.

9. Душевно равновесие
За да бъде постигнато то, от полза биха били медитацията, уроците по танци, арт терапията и всяко друго творческо занимание. Самостоятелни или заедно с децата и половинката, според случая и желанието.

10. Чудотворно влияние оказва изключването от обкръжаващата среда на хора, които съзнателно или несъзнателно товарят околните с негативни емоции. В много ситуации тези хора дори не осъзнават какво причиняват на другите, но тяхното присъствие наистина е в състояние да изчерпи  до капка енергията на другите.

Да се отнасяме по правилния начин към тялото, ума и душата си, следвайки знаците, които получаваме от тях, само по себе си ще промени нивата на собствената ни енергия и ще ни помогне да се чувстваме по-добре съвсем скоро.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,471 преглеждания

Comments are closed.