6 идеални за лятото рецепти за малки гурмани
Не обичате да се застоявате в кухнята, но искате хлапето ви да се храни пълноценно и вкусно? Напълно ви разбираме и подкрепяме, защото и ние не обичаме да стоим над котлоните дълго, особено, ако е лято и е време за разходки и игри.
Ето оригиналните рецепти, които предлагат от www.moirebenok.ua, които са идеални за деца от 3 до 6 години, както и за цялото семейство.
Картофено руло с месо
Необходими продукти:
1 кг. картофи
500 гр. спанак или друг зеленолистен зеленчук
40 гр. разтопено краве масло
250 гр. брашно
4 яйца
500 гр. ситно нарязано месо
1 глава лук
1 филия хляб
сол
настъргано индийско орехче
Приготвяне:
Накълцайте месото на ситни парценца, прибавете ситно нарязания кромид лук и предварително накисната филия сух хляб.
Сварете картофите цели, след което ги обелете и настържете или намачкайте с вилица, добавете маслото, солта, индийското орехче и 3 яйца. Омесете добре сместта, прибавете брашното и продължете месенето, докато получите гладко меко тесто.
Разточете тестото на кора с дебелина около 1 см. върху предварително набрашнена повършност или кърпа, отгоре разстелете равномерен слой спанак и накълнатото месо с лука. Оформете руло, което поставете в предварително застлана с хартия за печене тавичка и малко мазнана и печете около 45 минути на 200 градуса. Извадете рулото и намажете с разбитото яйце. Запечете за още 10 минути. Можете да го поднесете топло или студено със сметанов или чеснов сос.
Свинско рагу със зеленчуци
Необходими продукти:
500 гр. свинска плешка
4 моркова
1 глава кромид лук
400-500 гр. зелен грах
2-3 с.л. раснително масло
100 мл. Бульон
сол
1 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
Нарежете месото на кубчета, почистете морковите и ги нарежете на колелца под наклон, а лука на колелца. Изчестете пресния грах и го задушете с малко вода и сол за 4 минути. Загрейте растителното масло в подходящ съд и запъреже месото от всички страни равномерно. Извадете го в отделна купа, а в съда, в който сте го запържили сложете приготвените зеленчуци, запържете ги набързо и върнете месото при тях. Добавете сол, лимонов сок и бульон и гответе 10-15 минути.
Медальони от телешко месо
Необходими продукти:
4 парчета телешко (всяко по около 180 гр.)
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 гр. заквасена сметана
сол
2-3 супени лъжици растително масло
Приготвяне:
Нарежете на тънки филийки лука и чесъна. Загрейте 1-2 с.л. мазнина и ги задушете до прозрачност. Добавете заквасената сметана, овкусете и разбъркайте добре. След като сместта кипне, свалете от котлона.
Измийте месото и го подсушете добре, посолете го от всички страни. Загрейте останалата мазнина и го запечатайте в тиган от всички страни, докато се образува хрупкава коричка.
Сипете от соса в чиния и в него поставете по парче телешко.
Можете да сервирате ястието със сезонна салата.
Пилешко филе със сушени кайсии
Необходими продукти:
4 пилешки филета
2 скилидки чесън
1/3 чаена лъжичка индийско орехче
250 гр. сушени кайсии
2 с. л. заквасена сметана
50 гр. настърган кашкавал
зелен лук
Приготвяне:
Измийте месото и го подсушете добре. Обелете чесъна и го пасирайте. Намажете пилешките филенца с чесното паста и индийското орехче. Кайсиите накиснете в топла вода за около 10 минути, след което ги изцедете внимателно.
Загрейте фурната до 200 градуса. Начукайте внимателно филетата, така че да получите тънки парчета месо, поставете върху тях по една кайсия и завийте на ролка. За да не се разтворят по време на готвене, забодете с клечки за зъби или завършете с по-дебел конец. Поставете таки приготвените ролета в тавичка и залейте с бульон и разбитата сметана. Печете 25 минути на 180-200 градуса. Извадете, поръчете с настърган кашкавал и запечете за оче 5-10 минути. Накрая поръсете с нарязан зелен лук.
Заешки котлети с картофи
Необходими продукти:
1 кг. обезкостено заешко месо
1 яйце
2 глави кромид лук
2 картофа
1-2 с.л. растително масло
сол
брашно или галета
Приготвяне:
Обелете лука и картофите, нарежете ги на средно големи парчета. Смелете месото в месочелачка заедно с почистените и нарязани зеленчуци, добавете яйцето, овкусете и оформете малки котлети. Оваляйте ги в галета или брашно.
Загрейте растителното масло в тиган и изпължете приготвените заешки котлети за по 5 минути от всяка страна, след което оставете за 10 минути под капак. Гарнирайте с пресни зеленчуц.
Кебап със сос от авокадо
Необходими продукти:
800 гр. пилешко филе
1 лайм
1 ч.л. къри на прах
1 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. растително масло
400 гр. домати
кора от лайм за декорация
сол
Приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на малки късчета. Изцедете сока на лайма, добавете кърито, солта и зехтина. В тази марината поставете пилешките късчета и оставете да престои в хладилника около 30 минути.
Разрежете авокадото, обелете го и го поръсете с лимонов сок и сол, след което го пасирайте в блендер до получаване на хомогенна консистенция.
Извадете парценцата месо и ги нанижете на дървени шишчета, поръсете ги с мазнина и и зпечете на скарата за 10-тина минути. Измийте доматите и ги нарежете на филийки, които поставете в чинии, върху тях подретете изпечените шишчета. Отделно сервирайте авокадовия сос.
4,775 преглеждания