• No categories

„БЕЗ ГЛУТЕН“ не винаги означава „здравословен“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

gluten free

Всички вероятно сте забелязали в последно време колко набъбна тенденцията да се храним здравословно, да търсим на пазара „био храни“, натурални продукти, „без оцветители“, „без консерванти“ и „без глутен“.

Причините за това търсене основно са две – когато имаме малко дете, което искаме да храним здравословно от първия ден на неговото захранване с обща храна и когато сме на диета за отслабване.

Има и още една причина и тя е, когато безглутеновата диета се налага по здравословни причини и е жизненоважна необходимост.

Трябва обаче да сме наясно, че храненето с храни, които не съдържат глутен може и да не е съвсем здравословно, особено ако се консумират готови, пакетирани храни.  Това че са етикетирани като безглутенови, често е рекламен трик, а т.нар. „безглутенови“ храни, оказва се, са пълни с натурално идентични аромати, консерванти, захар и подобрители с цел да се повишат техните вкусови качества. Пакетчетата готови „безглутенови“ бисквити и други лакомства в никакъв случай не са нискокалорични, нито са с намалено съдържание на мазнини. Единственото нещо, което те не съдържат е глутен. Имайте това предвид, когато искате да свалите някой и друг излишен килограм. И въобще ако целта на вашата диета е отслабване – забравете за каквито и да било бисквити и други пакетирани храни, независимо, че върху опаковките им пише, че са диетични.

Вместо това включете сурови плодове в менюто си, така ще си набавите нужните за организма захари, които по напълно естествен начин ще задоволят глада ви за нещо сладко и ще подпомогнат свалянето на излишните килограми.

За онези, които истински са се заели с нелеката задача да изключат глутена от менюто – своето и на семейството си, независимо от причините, по които са избрали да го правят, трябва да се съсредоточат върху използването на пълнозърнести храни, кафяв ориз, просо, киноа и амарант. Тези храни ще заредят организма с необходимата енергия като същевременно ще спомогнат за регулирането на теглото и физиологичните процеси в тялото.

По информация от www.healthy.net

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,076 преглеждания

Comments are closed.