• No categories

Лесни начини децата да научат цифрите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

momichence-k

Всяка нова информация, която искаме да предоставим за усвояване на децата трябва да бъде поднасяна под формата на игра, за да достигне до съзнанието на детето бързо и да остане там трайно.

Следващите няколко идеи са за това как лесно и бързо да ги научим на цифрите, от които започва сериозния път на математиката.

1. Поредност
Лесен начин да научим детето коя след коя цифра следва е като броим заедно. За целта можем да използваме стъпалата у дома. Изкачвайки се по тях можем да започнем от нула. Когато прилагаме този начин е добре да обръщаме внимание и на граматическото съгласуване – едно стъпало, но две стъпала.

2. Запознанство с „нулата“
Добро упражнение, за да осъзнае малкото дете какво точно означава „нула“ е да раздадем на членовете на семейството по един или повече предмети, които те да държат в ръцете си, а след това да им ги вземем. Когато всички предмети бъдат прибрани и никой от присъстващите не държи нито един предмет – това е „нула“.

3. По-малко и по-голямо
Сложете на масата 10 кубчета и 4 ябълки. Покажете на детето кубчетата и му кажете, че те са повече, след това му покажете ябълките и му кажете, че те са по-малко. След това ги пребройте заедно. Децата много лесно осъзнават тези две понятия.

4. Сравняване на цифри
Когато наредим кубчетата и ябълките на масата, за да ги преброим и да запознаем детето с понятията „по-малко“ и „по-голямо“, можем да ги използваме и за да го запознаем с различните цифри. За целта напишете на листчета цифрите, обозначаващи съответните групи – на кубчетата и на ябълките, и покажете на детето разликите.

5. Геометрични фигури
Вземете готови кофички с капаци, в които са изрязани различни геометрични фигури или ги направете сами от подръчни материали. Към тях трябва да има фигурки, които детето да пъха през различните отвори. Това упражнение се харесва много на децата и те много бързо и лесно се научават да съобразяват коя фигурка в кой отвор да поставят. Докато то пуска фигурките вие му казвайте наименованието на всяка.
Друг начин детето да научи геометричните фигури е да го научим да ги прави от пластелин – кръг, квадрат, триъгълник.

Тези занимания не бива да продължават повече от 10 минути, защото децата лесно се уморяват и губят интерес. Добре е да се редуват с физически упражнения, почивка и забавления. Все пак подрастващите деца все още не са ученици и всяка обучителна дейност трябва да е съчетана с игра и отдих, за да е приятна и ползотворна.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,933 преглеждания

Comments are closed.