Сънят на бебето и начините да го приспим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_teddy_sleeping

Най-често в първите дни, седмици и месеци с бебето мечтата най-накрая да се наспят измества всички други желания на младите родители. Кога ли ще започне да спи по цяла нощ? Как да го накараме да спи за повече време, без да се събужда? С много редки изключения (щастливите родители, чиито бебета спят много и непробудно) тези въпроси вълнуват всички нас.

Особености на съня на бебето

Сънят на бебето е много различен от този на възрастните. От една страна то прекарва в сън много повече време от нас, но от друга страна се събужда често и по всяко време на денонощието, което изтощава родителите невероятно много. 

Никой не спи дълбоко през цялото време – и при възрастните се редуват фазите на дълбок и повърхностен сън. Но при бебетата повърхностният сън преобладава – не спят толкова дълбоко, колкото възрастните, по-трудно им е да навлизат в дълбок сън. Цикълът на съня (когато се редуват фазите на дълбок и повърхностен сън) е по-кратък отколкото при възрастните, приблизително на всеки час. В момента на преминаването от едната фаза в другата, някои бебета се събуждат и заспиват трудно след това. 

Преди да заспи дълбоко бебето минава през стадий на повърхностен сън. Отпуска се в ръцете ви, очите се затварят, на лицето се появява блажена усмивка, но щом се опитате да го сложите в леглото – веднага се събужда и плаче. Просто още не е заспало дълбоко. Сега опитайте да изчакате докато движенията на крайниците му спрат, юмручетата се отпуснат, ръцете са като парцалени, няма вече гримаси на лицето, клепачите не се движат – това е фазата на дълбок сън. Сега можете спокойно да го сложите в леглото. Повърхностният сън продължава около 20 мин., но е различно при различните бебета. Бебето спи, но след около час започва да се рамърдва и пак минава в повърхностен сън, когато може да се събуди от всяко нещо.

Защо това е така? Защото в първите месеци потребностите на бебетата са много силни, а не могат сами да ги задоволят – например гладно е, мокро е, запушен му е носът, студено му е … Не може да се справи с всичко това без нашата помощ. Освен това чрез сънища и зрителни образи повърхностният сън помага за развитието на мозъка. 

Друга особеност на съня на бебето е, че има нужда от външни елементи, които да му помогнат да заспи, например сукане, люлеене на ръце, возене в количка и т.н. От време на време се събужда и ако обстановката не е такава, при която е заспало, то не може самостоятелно да премине във фазата на дълбок сън и започва да плаче. Във връзка с тази особеност има две противоположни школи, два подхода към приспиването – според единия трябва да му помагаме да заспи, според другия – трябва просто да се сложи в креватчето и целенасочено да се учи да заспива само. Т.е. единият вариант е да избираме приспиващи елементи, които не изискват нашето присъствие, а другият е да приемем, че бебетата просто са устроени така и че в първите месеци и години близостта с майката е по-важна от дългия непрекъснат сън. 

Но все пак кога ще спре да се буди през нощта?

За „норма” не може да се говори, прекалено много варират нещата при различните деца. Едни заспиват лесно, но се будят често, други се приспиват трудно, трети – и двете. Да спят по цяла нощ за бебетата по-скоро означава да спят 5-6 часа, без да се събуждат. В първите месеци буденето е свързано с храненето – буди се да суче на 2-3 часа, след 3-6 месеца вече е възможно да спи по 5-6 часа без прекъсване. На 6 месеца е напълно нормално все още да се буди 2-3 пъти на нощ, от 6 месеца до годинка – 1-2 пъти, твърде вероятно е да продължава да се буди и между 1-2 години. Когато минават през трудни периоди, нови етапи в развитието или са болни, нощните събуждания стават по-чести. Темпераментът оказва огромно влияние на това, колко често ще се буди. Също така буденето е тясно свързано с кърменето – много деца спират да се събуждат чак след като се отбият. А други спират да се будят след като им изникнат всички зъбки.

baby_face_sleeping

Причини за нощното събуждане

Освен гореспоменатите особености на съня на бебето, има много причини, които могат да доведат до честото събуждане:

 • – Страх от самота, търсене на близост 
 • – Развитие на нови навици – например учи се да пълзи, да седи, да ходи 
 • – Темперамент (изискващо бебе) 
 • – Семейни проблеми 
 • – Преместване
 • – Проблеми при родителите 
 • – Един от родителите е заминал 
 • – Дразнещи дрехи (тесни, неудобни или от синтетична материя) 
 • – Никнещи зъбки 
 • – Мокра или мръсна пелена (или има нужда да се изпишка/изака)
 • – Подсичане 
 • – Глад
 • – Запушен нос 
 • – Много е горещо или студено 
 • – Шум в спалнята 
 • – Бебето е болно – алергия към мляко или храна, настинка, температура, възпаление на ухото, повръщане, разстройство и др.

 

Какво можем да направим?

–           На първо място – да променим отношението си към това и да да имаме реални очаквания. Да приемем, че нощната грижа е част от родителските грижи.

–           Да осигурим на бебето спокойствие през деня  – да откликваме на сигналите му, да кърмим на поискване, да го носим близо до нас.

–           Да създаваме благоприятни условия за заспиване – те ще бъдат различни според възрастта. Това може да е определен ритуал – масаж и вана преди сън, спокойни игри, книжка, затоплени одеяло и чаршафи. Също така е добре да си ляга по едно и също време. 

–           Съвместен сън. Да спят с родителите е естествено и в повечето семейства това помага по-добре от всичко друго, затова ще се спрем на него по-подробно.

Съвместен сън

Съвместният сън с бебето е норма в много култури по света. Той има множество предимства за цялото семейство – бебето заспива по-лесно, сънят му е по-спокоен,  плаче по-малко, поема повече мляко. Майката и бащата се наспиват по-добре, съвместния сън помага за увеличаването на производството на кърма и за изграждането на връзка с бебето. Има изследвания, които показват, че съвместният сън намалява риска от синдрома на внезапната детска смърт.

Много майки се притесняват, че ще смачкат бебето, докато спят. Практиката обаче показва, че майката усеща бебето много добре, дори и на сън. Бащите са по-малко чувствителни, затова в някои семейства може да е за предпочитане бебето да спи от страната на майката (между майката и стената), а не между двамата.

При съвместния сън е важно да се спазват някои правила за безопасност:

–           Не трябва да спите с бебето, ако сте пушачи, приемали сте алкохол, наркотици или лекарства, имате наднормено тегло.

–           Не оставяйте бебето да спи до по-голямо дете, домашен любимец или възрастен, който най-вероятно няма да усети присъствието на бебето, така както неговата майка.

–           Не използвайте тежки завивки за възрастни. Бебето трябва да е облечено достатъчно, но не и прекалено топло и да има отделна лека завивка.

–           Не оставяйте бебето да спи на меки повърхности.

–           Не оставяйте бебето да спи близо да края на леглото, за да не падне или до луфт, където може да се заклещи.

–           Не оставяйте бебето само на голямото легло, освен ако не е добре обезопасено.

baby_mothehand_dadyhand

Ефективни начини за приспиване:

Бебето обича постоянството и определени ритуали за приспиване. Въпреки това е добре да го научите да заспива по различни начини. Ето какво действа при повечето бебета:

 • – Приспиване с люлеене – носене на ръце, в слинг, в количка, в легло-люлка, люлеещ се стол, топка или возене в кола.
 • – Кърмене
 • – Заспиване с един от родителите – можете да опитате да се увиете около него като гнездо, да го галите по главичката и гръбчето (с честота около 60 движения в минута) и да сложите топла постелка под него (например овча кожа). 
 • – Повиване (леко завиване на ръчичките) или тясно закътано местенце за спане
 • – Поза за сън – наблюдавайте в коя поза спи най-добре и го слагайте да спи в нея. Носене в поза по корем, изправена, странична.
 • – Звуци – пеене, бял шум, издаване на звук ш-ш-ш, тиктакане на часовник, сърцебиене, бълбукане на вода, класическа музика, музикална играчка. 
 • – В особено сложни случаи може да помогне ароматерапията (лавандула, мента, иланг-иланг, сандал, валериана). Бъдете много внимателни с дозата!
 • – Успокояващи вани (например с лавандула или мента) 
 • – Капки на д-р Бах.

 След като заспи как да направим така, че да не се буди често?

–           Важно е да намалим доколкото е възможно факторите, които водят до събуждане – глад (да си ляга нахранено), мокра пелена, топло или студено, неудобни дрехи,  запушен нос, емоционални причини (повече близост и внимание през деня). Да го заведем на преглед, ако има някакви медицински причини да се събужда (настинка, болка в ухото и др).

 • – Да спим по-близо до него
 • – Повиване или закътано пространство
 • – Люлеещо се легло
 • – Да спи в слинга
 • – Да е в поза, в която спи най-добре
 • – Да спи върху овча кожа или друга топла постелка (внимавайте за алергия)
 • – Ръка върху главичка и върху гърба, галене
 • – Да оставим дреха на майката до него
 • – Запис на гласа на майката, който да пускаме, например нейното пеене
 • – Да реагираме бързо ако се размърда, преди да се е разплакало или събудило окончателно.

 

Имате трудности със съня и приспиването?

Детето заспива трудно? Уморени сте от непрекъснатото му нощно събуждане? Първо, помислете дали това наистина е сериозен проблем за вас или можете да изчакате да го израсне. Това се случва рано или късно при повечето деца. Но ако нямате сили да се грижите за него през деня и през нощта, ако сте толкова изтощени, че с ужас очаквате времето за лягане, или ако се отразява неблагоприятно на развитието на бебето ви, тогава трябва да вземете мерки. Помислете каква е причината на нощните будения. Опитайте да намерите решение за всяка възможна причина. Потърсете други асоциативни средства за приспиване, друг успокояващ начин, който да помогне на бебето да се отпусне, които изисква по-малко усилия от ваша страна. Например прегръщане вместо носене, галене по гърба вместо кърмене и др. Не очаквайте незабавни резултати – бъдете търпеливи и последователни. Помолете партньора си за помощ – често татковците се справят с приспиването по-лесно от майките. Каквото и да предприемете, търсете индивидуален подход и се водете по реакцията на детето. Ако избраната тактика не помага – изчакайте известно време преди да опитате пак или потърсете друг подход. Не забравяйте да се грижите за себе си и да си почивате винаги, когато имате възможност. И помнете, че със сигурност няма да трае вечно!

 

Статията е любезно предоставена от център Естествени идеи.

Източници: The Baby Book, William and Martha Sears.

Още по темата:

garden_loft  4 начина да отгледате естествено бебе

adc8e4d6c190280d52ce2a97774e3c32_big  6 решения за добър сън на вашето бебе

mother_baby_talk  Как да разговаряме с бебето

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

116,793 преглеждания

Comments are closed.