Еднодневни близки и по-далечни разходки през 4-дневния уикенд

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Нашите предложения са за дестинации, които предполагат еднодневни излети, така че да можете да импровизирате според прогнозата и настроението си и не на последно място, според ограниченията, които ще срещнете в лицето на най-малките участници във вашата бойна група – децата. Защото, съгласете се, какво е празника без тях? Особено ако сте на път.

Това, да няма кой да ви мрънка, че го боли дупето да седи в столчето вече цели 10 минути, че му се яде сладолед – ама ей сега, точно в тази минута и трябва да спрете веднага, нищо, че сте насред полето, защото иначе, ще „плачааа“ или пък ще му се допишка в момента, в който прекрачите прага на някой музей и от това по-важно няма, какви са тези ризници, боздугани и жълти чаши там: – „… тате, мамо… имам пиш, не разбрахте ли? Не разбрахте ли всички?“

И така, решението за кратка еднодневна екскурзия с деца е взето, освен всичко друго ще излезе и по-евтино, защото няма да се налага заплащането на нощувки, а семейството ще е в пълен състав и никой няма да е изоставен, огорчен или пренебрегнат. Предлагаме ви няколко дестинации, където не само да се разходите, но и ще намерите къде да похапнете вкусно,  а децата ви, особено по-големичките, ще има какво да видят и да научат.

varosha

1. Благоевград

Разстоянието от 100 км между София и Благоевград се преодолява сравнително безпроблемно по новия участък на новата магистрала. Любопитни места в самия град не липсват, разбира се, но няколкото часа, с които разполагате, най-добре посветете на стария квартал Вароша. И не, тази Вароша, не е ловешката Вароша. Романтика, калдъръми, спомени за стари занаяти, артистична атмосфера и история повече от 4 века.

Plovdiv

2. Пловдив

Старият Пловдив си е открай време любима еднодневна туристическа точка, при това, не само за софиянци. И тук както във Вароша ще забравите за забързания ритъм и ежедневната надпревара с дъх на изгорели газове и градски шум. Разходката по белия мрамор на амфитеатъра се подразбира, преминаването през сцената е задължително. Дръжте децата за ръка – стълбите са стръмни и тесни, древните или са били много дългокраки, или реставрацията е прибавила още сантиметри по отвеса. Гледката е внушителна, а любовта ви към Града на тепетата ще пламне с нова сила.

cherepishki-manastir-6

3. Черепиш и Лакатник

Това скътано в прегръдката на Искърския пролом място ще ви заплени с уникалната си природа. Гледката ще ви възнагради за усилието да стигнете до тук. От София разстоянието е  85 км, от Монтана 65 км. Манастирът Успение Богородично е строен по времето на Иван Шишман. Многократно опожаряван и разрушаван, през ХVІІ век е възстановен от Пимен Зографски. Тогава е издигната и сегашната църква.

lakatnik

Наблизо са Лакатнишките скали, надвиснали точно над железопътната линия София-Варна, аха да паднат още по-ниско, но все си стоят във висините, сурови, впечатляващи и незабравими за всеки, който ги е зърнал макар и само за един единствен път. Пътеката е идеална за приятна еднодневна разходка и съвсем по възможностите на децата, гледката към пролома е несравнима, а въздухът кристален.

geisera

4. Българският гейзер

Да, точно така, не е нужно да пътувате до Исландия, за да покажете що за природно чудо е гейзерът на детето си. Родният феномен се намира на 82 км километра от София, на 17км от Дупница и на 30 км от Самоков, в Сапарева баня. След кратка справка, разбрахме, че всъщност нашенският гейзер не само е единствения в континентална Европа, но е и най-горещият- водата извира с внушителните 103 градуса по Целзий. Местните обичат да се хвалят, че си варят компотите в извиращата вода, но нямаме сигурни данни за подобни мероприятия в последно време.

Stobski piramidi

5. Пирамиди, но не египетски 

Скалните образования край село Стоб по пътя към Рилския манастир, определено носат запомнящи се имена –  Сватовете, Чуките, Самодивските комини, Невястата. Сякаш не друг, а Елин Пелин или Йовков са ги наричали. Тези чудновати и уникални от геологическа гледна точка образования се намират на приблизително 100 км от София и на 15 км от Благоевград. Пътеката е обезопасена с дървен парапет и не е прекалено стръмна, но вие не изпускайте децата от ръка и поглед. След като се насладите на уникалната гледка и чистия рилски въздух, можете да продължите към Рилския манастир – класически маршрут, но имайте предвид, че в почивните дни на това място се съсредоточава огромно човешко множество, което може да изнерви на децата.

aladja manastir 6. Аладжа манастир

Само на 10 километра от морската столица е Аладжа манастир. Впечатляващ и издълбан в меката варовикова скала, манастирът „Св. Троица“ е един от най-внушителните исторически паметници у нас.

madarski konnik

7. Мадарският конник

Децата трябва да познават символа на България и със сигурност ще бъдат впечатлени от издълбания в скалата, на цели 23 метра височина конник, символ на знаменитите български владетели от Първото българско царство. Признат за паметник на световното историческо наследство от ЮНЕСКО, Мадарският конник се намира на 75 км от Варна и на 30 км от Шумен.

ivanovski skalni carkvi

8. Ивановски скални църкви

Скалните църкви край село Иваново се извисяват над река Русенски Лом. Прекрасни гледки, които няма да ви оставят безразлични. Не забравяйте фотоапаратите. И децата, разбира се!  Историческият комплекс се намира само на 18 км от прекрасния Русе, чиято виенска архитектура е достойна за всекидневна възхита. Ако пътувате от Шумен километрите са около 100, от Силистра 150, а от Варна 190.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,419 преглеждания

Comments are closed.