Домати с патладжан и сирене
Далибор Маринкович или за по-кратко Даци, е роден в Сърбия, но живее в България от повече от 10 г. В момента е главен готвач на сръбския ресторант Котилото, където българи и чужденци идват най-вече заради популярната сръбска скара на дървени въглища. Даци е много активен и заедно с екипа си всяка година пресъздават легендарния сръбски събор Гуча в ресторанта, като организират специална музикална програма със сръбски оркестър и правят гигантска плескавица на огромна скара на дървени въглища. Даци не променя рецептите, за да се харесват повече на българския вкус, а следва традицията и автентичността на сръбската кухня. Любимото му ястие от детството е ущипци – кебапчета с кашкавал и бекон, леко пикантни и запечени на скара.
Домати с патладжан и сирене от Сърбия
За 2 порции
1 патладжан
2-3 с.л. олио
Чесън на вкус
Магданоз на вкус
Копър на вкус
Сол на вкус
100 г сирене
1 домат
1 варено яйце
1 патладжан се изпича цял, обелва се, изцежда се, намачква се. В тиган се слага малко олио и патладжанът се пържи с нарязания на ситно чесън, подправки и сол. Оставя се да изстине. Към изстиналия патладжан се добавя настърганото сирене, още чесън на вкус и малко магданоз. Един домат се реже на дебели кръгчета и върху всяко кръгче се слага от патладжановата паста. Яйцето се настъргва на ситно и върху всяка топка се поръсва малко от него. Украсява се с копър.
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Сдружение „Мулти култи колектив”. Вижте още автентични рецепти от целия свят тук
2,289 преглеждания