Домашен кекс
За парти или за всеки ден, кексът е любимо домашно печиво, което се приготвя лесно, не е скъпо и докато го печете цялата къща замирисва омайващо вкусно.
Необходими продукти:
4 яйца
1,5 ч.ч. кисело мляко
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
0,5 ч.ч. разтопено краве масло
Начин на приготвяне:
Разбийте половината захар и жълтъците от яйцата на пухкава пяна, може и с миксер. Отделно разбийте белтъците на сняг с другата половина захар.
Прибавете към жълтъчната смес маслото и киселото мляко. Прибавете белтъчната смес, но на ръка и не използвайте повече миксера. Накрая прибавете брашното, смесено с бакпулвера и разбъркайте сместа внимателно и за кратко, за да запазите пухкавата й консистенция.
Можете на направите какаови шарки, като към 1 чаша от кексовата смес прибавите 2-3 лъжици натурално какао и след като ги смесите до хомогенност да изсипете какаовата смес на ивици върху основната част от кексовото тесто, което вече сте приготвили за печене в кексовата форма, предварително покрита с хартия за печене.
Ако децата ви са малки, пропуснете какаото, а ако вече са достатъчно големи можете да поръсите най-отгоре едро натрошени орехови ядки, които да се запекат докато се пече кекса. Придават невероятен и различен вкус на домашния кекс.
Печете на 180 градуса около 40-50 минути. Поднесете охладен с любимата на семейството ви напитка.
Да ви е сладко!
ПП: Ние го направихме с какао и орехи. Беше толкова вкусен, че успяхме да го заснемем само веднъж! 🙂
10,523 преглеждания