Днес преди 33 години се ражда първото „ин витро” бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

От момента на раждането си Луис води доста необикновен живот. След съдбоносния ден на 25 юли 1978г., тя е преследвана от фотографи и любопитни журналисти. Всеки един детайл от живота й е проследен отблизо, всяко действие или решение, което тя взима – се анализира. Това е така, защото Луис Джой Браун е зачената в лаборатория – тя е първото в света успешно заченато дете ин витро.     

Технологията, която прави зачеването успешно е обявена за триумф в медицината и науката. Този ден става символ на успешната процедура.

семейството на Луиз Браун 

Лесли и Джон Браун, родителите на Луис, са били млада двойка от Бристол, която не може да зачене в продължение на 9 години поради запушени фалопиеви тръби. Обикаляйки от доктор на доктор, Лесли решава да бъде подложена на ин витро процедура. С помощта на лапароскопски уреди д-р Степто успява да получи годна яйцеклетка от яйчниците на жената, която по-късно е оплодена със сперматозоидите на съпруга й и върната обратно в матката, където се имплантира успешно. Така първото „бебе в епруветка” – Луиз Браун, се появява на бял свят с цезарово сечение

Бременността на Лесли Браун дава надежда на стотици хиляди двойки по света, които не могат да заченат. Но макар много хора да са щастливи от този медицински пробив, много други са се опасявали и са си задавали въпроса дали това бебе ще бъде здраво.
И имат ли докторите правото да си играят с природата?

Днес повече от 4 милиона бебета са родени ин витро. Няма съмнение, че зачеването ин витро е донесло щастие в много домове. Майката на Луис – Лесли има дори второ дете Натали, като е използвала същата процедура. Сега тя е на 23 години.

Тя пък е първото бебе ин витро, което има собствено дете. И така премахва страховете, че момичетата родени ин витро не могат да имат нормална бременност.

Технологията „ин витро” се подобрява непрекъснато и са въведени овариалната стимулация и контролирането на овулацията, отглеждането и подбора на ембрионите, замразяването и донорството на ембриони, яйцеклетки и сперматозоиди, които вече дават възможност и на напълно стерилни двойки да имат деца.

В България методът е въведен през 1987г., като първите деца, заченати ин витро, се раждат в началото на 1988г.

Програмата на НЗОК за лечение на безплодието при жената стартира през 2005 г. и чрез нея са покрити средствата за медикаменти по процедурата ин-витро за 1200 двойки. Към 2006 година обаче над 270 000 български семейства не могат да имат деца заради стерилитет, но едва 1000 от тях следвало да получат държавно подпомагане. На следващата година програмата  е спряна без официално обяснение. Тогава се заражда акция „Буркан”  –  протест, организиран срещу прекъсването на програмата. Текстът на картичката, също изпращана  в знак на протест, гласял:

„Това цвете “ин-витро” е символ на моето дете. Не го лишавайте от правото да се роди! Аз протестирам срещу спирането на програмата за лечение на безплодието!”

Към 2010 г. вече десетки клиники в цялата страна предлагат ин витро процедури. С решение на Министерски съвет през 2009 г. е създаден Фонд за асистирана репродукция, който подпомага финансово лечението на бездетните двойки в България. До момента над 6 000 жени са преминали процедурите благодарение на помощта от фонда.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Зачатие

20,217 преглеждания

Comments are closed.