Спорт и планиране на бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

sport i bremennost

Спортуването е най-добрият начин да сме добра физическа и психическа форма, но ако планираме скорошно забременяване, по-добре да внимаваме как и колко често се натоварваме.  

Спортът е всеобщ любимец сред всички лекари и специалисти по здравословен начин на живот. Искате да отслабнете? Спортувайте. Искате да качите маса? Спортувайте! Искате да се чувствате добре и в баланс? Спортувайте, разбира се. Искате да изразходвате негативните емоции! Ами, защо не спортувате?! Е, към менюто от проблеми, които спортът може да разреши влиза и забременяването. Последните изследвания на професионалисти по проблемно забременяване сочат, че умерените тренировки и ежедневно движение увеличават неколкократно шансовете на жените за зачеване.

Златната среда, разбира се

Това, което лекарите откриват в хода на изследването, обаче е, че изтощителните и сериозно натоварващи тренировки могат да забавят този процес.

В общия случай около 70 % от жените, които планират бременност и практикуват леки ежедневни тренировки, като бягане, разходки, каране на колело, работа в градината, успяват да забременеят по-бързо от всички останали, независимо от телесното си тегло.

Увеличаването на физическите упражнения от 1 на 5 часа седмично ви дава 18 % по-голяма вероятност да се окажете бъдещ родител.

Ако, обаче, седмичните тренировки надвишават златната среда от 5 часа и са свързани с по-изтощително натоварване, може да мине по-дълго време преди да се появи планираното бебе. Особено ако теглото ви е ниско или на долна граница. Дамите, които правят изтощителни тернировки намаляват шансовете си с около 32 % пред тези, които не се движат въобще.

Къде е логиката? Жените с ниско тегло и сериозно физическо натоварване, каквито са професионалните спортистки, страдат от репродуктивни проблеми, също толкова колкото и тези с наднормено тегло, които не се движат много. Лекарите обясняват това с факта, че прекалено малкото телесни мазнини в някои случаи водят до нарушения в менструалния цикъл. В допълнение към това интензивните тренировки може би допринасят за това оплодената яйцеклетка да не успее да се имплантира върху маточната стена.

 

sport i bremennost

Доколко теглото ви влияе на зачеването?

Това, което е установено от дълги години е, че дамите с наднормено тегло страдат по-често от репродуктивни проблеми. Това е така, защото телесните мазнини в злишните килограми оказват влияние върху метаболизма, произвеждайки повече естроген. Той от своя страна подтиска други хормони, имащи отношение към узряването на яйцеклетката. Той причинява нарушения в нормалния цикъл и може да доведе до аменорея и дори до пълна липса на менстуация.

Изводът е – отървете се от излишните килограми, за да си отидат и излишните проблеми.

Ако планирате бебе в близко бъдеще, помислете върху начина си на живот, защото той може да има ключова роля за превръщането ви в родители. Помислете върху това дори и да не опознаете трънливия път на проблемното забременяване – вие вече имате дете, което има нужда от добър пример пред себе си.

Още интересно от Зачатие и Бременност:

ovulation  Какво знаем и какво не за овулацията

running-pregnant  Тичане по време на бременност

healthy-pregnancy  За жизнена и ведра бременностFacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Зачатие

32,146 преглеждания

Comments are closed.