Децата ще могат да отглеждат зеленчуци, билки и цветя в детските градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kindergarten-in-the-forest

Проект на Наредба за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, предвижда децата от детските градини да отглеждат зеленчукови и билкови градина в дворовете на детските градини у нас. Към сградите на забавачките се предвижда да има природни кътове и опитни полета за засаждане на зеленчуци, билки и цветя. Децата ще разполагат с инструменти и градински пособия, с които да отглеждат всички свои насаждения.

Проектът на Наредбата е качен за обществено обсъждане на портала за обществени консултации, а предложения може да се подават до 25 март.

Проектът предвижда  тези зеленчукови, цветни и билкови градинки да представляват пространство за учене, игра и експерименти, където децата да учат с помощта на природни материали, когато са на открито.

В природния кът може да бъдат включени, освен опитни полета, зеленчукови градини, зоокътове с площадки за наблюдение и други съоръжения, позволяващи на децата да учат чрез преки наблюдения.

На децата ще се предоставят градински комплекти и инструменти, ще има задължително изградени зони за игра с вода и пясък, пейки, хранилка за птици, маси или дъски за експерименти, експериментални игри.

Срокът за изпълнение на разписаните в Наредбата правила е десет години.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,091 преглеждания

Comments are closed.