Празнуваме Деня на бащата на 21 юни под надслов „Благодаря ти!“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21 father's Day

Всяка година милиони хора в целия свят отбелязват Деня на бащата в третата неделя на месец юни. Независимо от културни, религиозни и социални различия, хората са обединени от желанието да отбележат важната роля, която бащата, дядото, вуйчото и всички значими за децата мъже от семейния кръг имат за тяхното пълноценно развитие.

Участието на бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) в живота на децата им помага да имат по-добри приятелства, по-добри резултати в училище, по-пълноценни отношения с възрастните. Децата с ангажирани бащи са по-здрави, имат по-малко проблеми с поведението, те са с по-малък риск да употребяват наркотици, да станат жертва на насилие или насилници, и най-важното – имат добро самочувствие и реализация в живота.

В „Ден на Бащата“ взимат участие над 30 организации, партньори в кампания „Да бъдеш Баща“ от цялата страна, които подкрепят активното включване на бащите (значимите за детето мъже) в грижите за деца чрез разнообразни дейности и инициативи.

Да бъдеш Баща” е част от международна кампания MenCare – a global fatherhood campaign, която се провежда в над 20 страни от 5 континента (www.mencare.bg). Целта на кампанията е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни родители и настойници с оглед на пълноценно развитие на децата.

Предстоящият уикенд е изпълнен с най-разнообразни инициативи в цялата страна по повод Деня на бащата. изборът остава за вас.

Ето какво още включва програмата за Деня на бащата

*Радио Фемили – партньори на кампанията “Да бъдеш баща” са избрали прекрасен начин да отбележат Деня на бащата – 21 юни.

За майките и децата, които искат да поздравят мъжа в техния живот, могат да го поздравят с любимата му песен като я изпратят като гласово съобщение до петък, 19 юни, включително.

Още в неделя вашите поздрави, редом с любимите песни на татковците, ще превземат програмата на детското Radio Family.

*Българска асоциация осиновени и осиновители организира фейсбук кампания по повод празника, която включва:

– Публикуване на материали за ролята на бащата в израстването и възпитанието детето и за необходимостта от активно присъствие и участие в семейството: психологически изследвания, социални рекламни клипове.

– Провокиране на дискусии по теми: „За какво благодаря на моя баща?“, „Най – хубавият спомен с татко“, „Какъв трябва да бъде идеалният баща?“, „Какво е за мен да бъда баща?“

*Българска асоциация осиновени и осиновители и фондация Лале

От 19 до 21 юни в около 200 бензиностанции, организаторите от компания OMV са приготвили специални изненади и подаръци за татковците и техните деца. На екраните в бензиностанциите пътуващите могат да се запознаят с основните послания на кампания „Да бъдеш Баща“.

19 юни

Варна

*Фондация Карин дом организира на 19 юни, петък, от 10 часа инициатива „Татко и аз в зоопарка”, както и тематична среща за майки и татковци „Готови ли сме за първия учебен ден?”. На срещата ще бъде представен наръчник „Училището кани бащата” и ще бъде обсъдена темата за участието на бащите в учебния процес.

Специална картичка за Деня на бащата ще бъде раздадена на децата в детските градини „Христо Ботев”, ОДЗ „Дружба”, „Детска радост”, за да могат децата да ги дорисуват и подарят на татковците си.

София

*Националният археологически музей, Националната художествена галерия, Националният политехнически музей и Националният Природонаучен музей в партньорство с Фондация Изиарт и Фондация Лале ще отбележат Деня на бащата в рамките на Лятно училище за деца

20 юни

София

*Среща и дискусия с родители в събота между 10 и 13 часа в „Червената къща”. За малчуганите има предвиден кът за игри и професионални педагози и социални работници.

С възрастните ще говорим по темата за бащинството, за пълноценното родителство и как си го представяме всички ние, заедно. Ще има по малко от много теми- теоретични презентации, мозъчна атака, анкета, рисуване на картички, създаване на изненади – тук авторите ще бъдат децата. Институт за социални дейности и практики

*Столична библиотека и Фондация Лале организират тържество на 20 юни, събота, в 11 часа на паметника на баща и син Славейкови, където Христо Чешмеджиев, артист от Народен Театър „Иван Вазов“, ще изпълни стихотворението „Баща ми в мен“. Веднага след това деца и бащи са поканени на среща с български писатели и четене на стихове. До 14.30 часа Детско-юношеският отдел на библиотеката на пл. „Славейков” ще предостави безплатни читателски карти на родителите и децата, участвали в празника.

*На ул. „Сердика”№ 1 на 18 юни в 10.00 ч. ще бъде открита изложба „Татко и аз”, а на 20 юни между 9.30 и 14.00 часа ще има забавления и подаръци за деца и бащи.

ж.к. Люлин, бл. 330-331 организира за деца и родители четене на приказки на 20 юни от 11.30 часа.

*Филиал „Студентски” на Столична библиотека посвещава на Деня на бащата конкурс с награди за рисунка „Ние двамата с татко” и среща с детски автори и студенти от Художествената академия, с които децата ще рисуват. Заповядайте на 20 юни от 11 до 15 часа във Филиал „Студентски” в Студентски град, бл. 5, стол 17.

21 юни

Търново

Семинар с Ученическите съвети от пет училища в областта. Темата на семинара е „Работа в екип за организиране на кампании на общинско ниво”. По време на семинара ще бъде представена кампанията „Да бъдеш Баща” и ще бъдат раздадени картички на участниците.

София

*Опознавателен тур за бащи и деца в София. Доброволци на сдружението ще разкажат за забележителностите на столицата. Турът ще продължи около час и половина и е подходящ за деца от 7 до 14 годишна възраст. Началото е на 21 юни в 11 часа пред Съдебната палата. Със записване на info@365association.org. Местата са ограничени.

*Националният исторически музей отбелязва на Ден на бащата с преференциален вход за музея от 1 лв. за бащи, дядовци, чичовци, батковци и безплатен за деца вход в неделя.

*Столична Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението и Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) ще проведат демонстрация на пожарен автомобил и полицейски коли за бащи и деца. Децата ще имат възможност да разгледат на живо пожарна кола, полицейски джип, мотор и автомобил на 21 юни, неделя, от 11 до 16 часа на пл. „Александър Невски” пред Галерията за чуждестранно изкуство. Пожарната, СДВР и Фондация Лале, с подкрепата на Столична Община

*Експертите от Център за безопасен интернет ще правят преглед на мобилни устройства на деца – смартфони, таблети – и ще дават насоки на родители за безопасната им употреба от деца. Инициативата Полева клиника за мобилни устройства на деца „Доктор Охзаби“ ще се проведе на 21 юни, от 16 часа в в Борисовата градина, при детската площадка със слончето-пързалка.

село Войнеговци

На третото издание на фестивал Wrong Fest, Асоциация Родители ще разполага със свое пространство, в което децата ще рисуват картички за своите татковци, батковци, дядовци и други важни мъже в живота си, а родителите ще се запознаят отблизо с кампания “Да бъдеш Баща”. Незабравимо преживяване ще бъде и сесията по африкански инструменти, в която са поканени да се включат малки и големи.

Димитровград

*От 10 до 12 часа в парк “Вапцаров” ще бъде организиран спортен празник, в който са поканени да се включат отбори, съставени от деца и бащи или друг значим за детето мъж.

Пазарджик

*Сдружение „ЕГИДА” тази година ще сподели опита си за работа с бащи с други организации, като направи дискусия по темата за ролята на бащата със Сдружение „Човеколюбие”. Целта е повече организации от града да възприемат идеята за активното включване на бащите и да я мултиплицират в своите „области”.

В седмицата 22.06. – 26.06. Предвидени са разнообразни и забавни дейности за малки и големи.

 

Национална кампания „Да бъдеш Баща“

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,858 преглеждания

Comments are closed.