Мама в действие: Кога децата са готови да приемат гърнето?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Galya1

Кога децата са готови да приемат гърнето? Кога наистина?

На този и други въпроси, свързани с отказването на децата от памперсите и привикването им към гърне, отговаря психолога Галя Даскалова, в рамките на инициативата на ПЪРВИТЕ СЕДЕМ и NN – МАМА в действие.

П7: Кога е нормално да очакваме, че детето ще свикне с гърне без излишно напрежение и напразни усилия от страна на родителите и е дошъл моментът да свалим памперса?

Галя Даскалова: Най-кратко казано: Периодът, в който детето спре да опитва всичко с устата си е времето, в което то е готово да премине от памперс към гърне. Когато детето спре да пъха всичко в устата си, е най-верният сигнал, че то е готово да се раздели с памперса. Обикновено се случва в периода около година и осем месеца до две години и половина. Това е периодът, в който е нормално да се случи процесът на отделяне на детето от памперса и съответно свързването му с гърнето и тоалетната чиния.

Не бива да се бърза със свалянето на памперса. Съвети от типа, че детето е добре да се приучи към гърне в момента, в който започне да сяда не са препоръчителни. Това би било безсмислено и само ще отврати детето от гърнето.

Когато дойде моментът, в който решите, че ще сваляте памперса на своето дете, хубаво е този процес да се случва постепенно – първо махнете дневния памперс, а след това нощния. Педиатрите принципно съветват, че е добре да махнете памперса и от там насетне забравяте изобщо за него, но аз като психолог съм по-гъвкава и моят съвет е, че е по-добре детето да остава без памперс първо през деня, а този за през нощта да остане още известно време.

Когато махнете памперса за през деня е нужно да се въоръжите с много търпение. Преди обаче да махнете памперса през деня, първо трябва да сте избрали гърнето, при това най-добре е детето само да го избере. Като преди това вие трябва да сте му обяснили за какво служи това гърне и какво трябва да се случва в него и да сте го завели до тоалетната веднъж с вас. Добре е момиченцата да ходят с мама, момченцата с тати, защото това са специфични начини на ходене до тоалетна. Момиченцата се учат от майките, момченцата от татковците.

След като детето само си е избрало гърнето, възбудили сте т.н. атрибутарен интерес , след това избирате гащички, към които детето трябва да има собствено отношение. Хубаво е те да се харесват на детето, затова избирайте с любимите им герои – колички или феи, за да може детето да изгради своето специално отношение към бельото си и изобщо към целия процес.

В никакъв случай не бива да порицавате детето, особено в началото, когато то свърши нещо не както трябва. Търпеливо почиствате и продължавате уверено напред. От вашето търпение зависи този процес от неволеви да се превърне във волеви, за да може детето да започне да го координира.

Формирането на тези центрове в мозъка изисква време, то не се получава за ден или два. Затова основно условие е да се въоръжите с търпение. Много е важно родителите да преведат чисто физическите сигнали, които децата получават и да им помогнат да ги осъзнаят, за да могат адекватно да реагират когато почувстват, че имат съответната нужда.

Ако по някаква причина се случи да се уморите или обезкуражите, в никакъв случай не връщайте памперса отново. Твърде неудачно би било това от гледна точка на развитието на детето, още повече когато вече сме извървели целия този път.

Когато родителите са наясно с тези няколко основни етапа привикването на детето към ходене в гърне, те могат да се придържат към тях и да спазват индивидуалния ритъм на детето си лесно и без излишно напрежение.

 

Тази инициатива се организира от Първите седем 

logo_P7

 

С подкрепата на

 

NN logo

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,789 преглеждания

Comments are closed.