Деца в снега: 5 важни правила за щастлива зима

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Какво трябва да знаем за сигурността на децата през зимните месеци, когато има сняг и сме с тях в парка или планината?

deca-zima-snqg

Зимата е един от най-чаканите сезони! С пухкавия сняг, с пързалките, с пистите в планината, с неизменния бой със снежни топки, със снежния човек на двора и най-вече с неповторимото усещане, което ни носят зимните спортове – всички те – динамични, бързи и така завладяващи.

Какви правила трябва да спазваме, за да изживеем всяка зимна емоция с децата си без тревоги и излишни притеснения?

Ето пет основни неща, които ще са ни от полза:

1. Преохлаждане на организма – хипотермия

На първо място е много важно да знаем, че детският организъм се охлажда няколко пъти по-бързо от нашия. Затова е много важно да познаваме симптомите на хипотермията, която бързо може да прерасне в измръзване.

Децата лесно губят телесна температура. Когато тя спадне под 35 градуса говорим за състояние на хипотермия. В това състояние при детето рязко намаляват функциите на основните жизнени органи.

Основните симптоми на хипотермията са:

– силно треперене на тялото и дори  “тракане със зъби”
– забавени движения и флегматичност
– затруднен говор

При съмнения за хипотермия детето трябва да се стопли с интензивна разтривка, активни движения. Необходимо е незабавно да се потърси лекарска помощ.

2. Измръзвания

Пръстите на ръцете и краката, ушите, бузките, брадичката и нослето са най-често и най-лесно уязвимите части на детското тяло, които са изложени на риск от измръзване. Оплакванията са свързани с усещане за парене или безчувственост, а видимо се забелязва,  че кожата от силно зачервена става пепеляво сивкава. При тежки измръзвания е възможно да се появят дори мехурчета по нежната детска кожа, които наподобяват тези при изгаряне.

В подобни ситуации е добре да знаем, че трябва незабавно да преоблечем детето със сухи дрехи, а тези, които имат ластици и пристягащи ленти да разхлабим, за да подпомогнем правилното и безпрепятствено кръвообращение. Детето трябва да бъде затоплено бързо и ефективно. Това може да се постигне като го увием в топло (по възможност вълнено) одеяло или друга вълнена дреха . С много нежни и леки движения да се масажират измръзналите участъци, препоръчват се и топли вани на ръчичките и крачетата, но температурата на водата трябва да се повишава постепенно от 15 градуса и до достигане на нормалната телесна – 37. Не бива да се превишава температура над 40-41 градуса.

3.  Зимни травми

Пързалките са любимо място за най-малките деца, а пързалянето с шейни основно зимно занимание. По-големите деца обичат карането на кънки, ски, сноуборд. Понякога обаче се случва тези любими занимания да завършат с наранявания. Статистиката сочи, че в близо една четвърт от случаите тези наранявания са в областта на главата и лицето.
Спешната лекарска помощ в такива случаи е от огромно значение, особено в случаите когато след падане детето сподели за следните симптоми:

– виене на свят
– главоболие
– гадене
– загуба на ориентация

Необходимо е да проследим детето за повръщане, дали няма затруднения в движенията и говора и комуникацията, дали не му тече кръв от носа или ухото.

Дори при проява само на един от горните симптоми, трябва да се потърси помощ от лекар или спасител.

4. Екипировка

Зимните спортове изискват специална екипировка и оборудване. То трябва да е съобразено с възрастта на детето – от обувките до каската, която е задължителен атрибут.

Когато избираме зимната екипировка на детето си, не бива да пестим средства, а качеството на дрехите и пособията трябва да са безкомпромисни, защото те са от първостепенна роля за запазване на здравето и живота на съкровището ни.

Тъй като децата растат бързо, обикновено за един сезон тези екипировки изиграват ролята си, а на практика остават почти нови. Можем да ги продадем или разменим на т.н. “битаци” за разпродажба или размяна на детски (и не само) пособия и облекла за зимни спортове. В София такова място е пространството между Националния стадион “Васил Левски” и бившата зимна пързалка “Юнак” на Канала.

5. Кога детето да започне да се занимава със зимен спорт

След навършването на две години обикновено децата проявяват интерес към по-целенасочени занимания в снега, но най-добре е това да се случи в третата година, поне що се отнася до ските. Тогава можем да помислим за ски с автомати и скиорски обувки, и разбира се – каска. След шестата година детето вече е готово да направи своите първи уроци по ски с инструктор и да осъществи първите си самостоятелни  спускания на къси писти.

Заниманията със зимни спортове развиват детската координация и движенията, балансират емоционалното и психическо развитие на подрастващите, ето защо не бива да лишаваме децата си от тях, независимо дали се страхуваме от опасностите, които те крият.

Зимата е прекрасен сезон, а еднодневните екскурзии, кратките ваканции и по-дългите семейни почивките в планината с мама и тати са незабравими.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,288 преглеждания

Comments are closed.