Да кажем „стоп“ на хремата с домашни средства

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe_hrema

Изобилието на средства против хрема което ни залива, особено по времена грипна епидемия, понякога е доста объркващо. И докато се чудим на какво да се доверим и какво да изберем, често хремата придобива застрашаващ характер и може да доведе до някои сериозни усложнения.

Малките деца се разболяват лесно, а някои и доста често, особено тези, които вече посещават ясла или градина. Един от първите и основни симптоми е запушеният нос. Макар на пръв поглед това състояние да е безобидно, ако не се лекува своевременно, то може да ни създаде сериозни тревоги. Наред с това запушеният нос нарушава съня на малките деца и пречи на храненето.

Следващите няколко съвета са за това как да се опитаме да спрем хремата и да предотвратим последващите усложнения с домашни средства.

- Ако детето е със запушено носле, но няма температура и не кашля, не бързайте да тичате към аптеката. Първото и много полезно нещо, което можете да направите, е да почистите старателно секретите с бебешка помпичка. Ако нямате такава, можете да използвате обикновена пластмасова спринцовка, а след това да капнете няколко капки чай от лайка и дъбова кора, който от една страна има противовъзпалително действие, а от друга съдосвиващо и отбъбващо.

bebe_hrema 2

- Лесен и достъпен начин да се противопоставите на хремата е натуралният сок от алое вера. За прилагане на малки деца е добре да се смеси с няколко капки растително масло – можете да използвате кокосово, бадемово или друго нежно масло с деликатен аромат.

- Сокът от алое вера можете да смесите и с няколко капки сок от листата на каланхое в съотношение 1:1, които да разредите допълнително с преварена вода.

- Идеално средство за промивка на запушения нос е разтвор на сода. В чаша преварена вода се разтваря 1 ч.л. сода за хляб и получения разтвор се капе в носа през няколко часа.

- Сухият въздух в помещенията през зимата може да се овлажни като поставим купичка с вода на отоплителните тела, в която сме капнали по няколко капки етерично масло от бор и/или евкалипт. Добре действа и ментовото масло.

- За по-смелите майки е рецептата на разтвор от преварена вода и йод – 2 капки в 100 мл вода, с който да се правят промивки на нослето или гаргара на гърлото, ако вече е възпалено.

- Отличен ефект има и промивката със слаб солеви разтвор. 5 гр. морска сол се разтваря в 200 мл преварена вода.

- Домашните инхалации с билки – лайка, липа, мащерка, босилек, обикновено имат втечняващ и отбъбващ ефект.

Всички тези домашни лекове можете да прилагате при условие, че не е на лице бактериална инфекция и детето е афебрилно. При температура над 38 градуса и влошено общо здравословно състояние е задължително да се консултирате с вашия педиатър.

www.purvite7.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

158,575 преглеждания

Comments are closed.