Бременността и отношенията в семейството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnancy-relationship

По-голям бюст, закръглящо се коремче, подути глезени – тялото ни преминава през какви ли не промени по време на бременността. Всичко това, като че ли, променя настройката ни и води и други трансформации след себе си. Накратко казано любов и бременност е да кажем необикновена комбинация. При някои жени бременността е просто още един блажен период, на който се наслаждава в компанията на любимия. За други – не е съвсем така.

Кои неща се променят във връзката ни по време на бременността?

Ставате по-„прилепчиви“
Хормоните на бременността, които циркулират в тялото ви имат голямо влияние върху емоциите ви. Много жени страдат от пристъпи на паника, на страх от изоставяне – дори и най-независимите и самостоятелни такива. Тези емоции често карат жените да се „вкопчват“ в половинката си или да изискват почти невъзможни неща от него – например да му се обаждат по телефона на всеки половин час. Не се безпокойте, това тревожно същество ще се върне обратно там, от където е дошло в момента, в който хормоните в тялото ви се нормализират след раждането. А междувременно, предупредете бъдещия татко, че известно време ще бъдете особено „взискателни“ към него, сигурността му и тази на цялото семейство. Предварителният разговор ще му помогне да се подготви психологически да ви осигури по-добра подкрепа.

Може и да не сте на една писта
В момента, в който видите допълнителната една линийка на теста за бременност, вече се чувствате като майка. И тялото ви ви дава постоянно малки потвърждения за това. Партньорът ви обаче няма нито един от тези симптоми. А това означава, че за него нещата не са се променили по никакъв начин, освен малката информация, че след няколко дълги месеца при вас двамата ще има едно бебе и той ще е татко. Да, той се вълнува от този момент също както и вие, но на този етап, за него промяната все още не е настъпила. Затова е важно да се опитате да го разберете, ако забрави да купи боя за детската стая. За него нещата все още предстоят, докато реалността за вас е точно под сърцето ви!

Той може да се чувства пренебрегнат
Да повторим, всичко това се случва с вас. На него са му се случили няколко поздрава, потупвания по рамото, колегите шеговито са му казвали „Тате“ за около седмица … това е. Бременността се случва във вашето тяло. И понеже той не изпитва силата на симптомите ви, колкото и да е съпричастен, понякога може би се чувства откъснат от магията, която ви се случва. Вашата роля в свързването му с вас и бебето е ключова. Обяснявайте му какво обича бебето – коя музика, каква храна, какво не искате да ядете (вероятно заради бебето)… давайте му повече информация за нещата, които знаете за бебето. И също, нещо много важно е да имате време само за вас двамата, както сте имали преди бременността. Да сготвите любимото му ядене, да се разхождате, ходите на кино, да си говорите или каквото ви е харесвало да правите двамата преди.

Интимните моменти – на ход
Тялото ви се променя всеки ден по време на бременността и изучаването на промените е едно от най-интересните неща. Ще има моменти, в които и двамата ще наблюдавате в захлас, как вътре във вас нараства животът, който вие двамата сте създали, в които се чувствате много емоционално свързани и щастливи. За промените, които настъпват в тялото ви – киселини, газове, повръщане и гадене, няма как да съпреживявате заедно , но можете да намерите начин да ви показва подкрепата си и дори да се смеете на тях.

Сексът няма да е толкова луд
За това сигурно и сами се досещате. В началото може да страдате от прилошаване или лоши настроения, но трябва да намирате време за любов. С напредването на бременността, порастването на корема и натрупаните килограми, сексът няма да става по-разюздан, но в никакъв случай не спирайте да търсите възможност да имате такива моменти. Да поддържате физическа връзка по време на бременността и да говорите за това с партньора си, засилва връзката ви и ще ви сближи.

Още:

gadene   Сутрешно гадене: причини, фактори и лечение

aromatherapy   Аромaтерапия за бременни

Art%20of%20living%20-%20yoga%20za%20bremenni1   Йога по време на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,198 преглеждания

Comments are closed.