Близо 5 хиляди деца остават извън общинските градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

yasli

За близо 5 хиляди деца няма място в общинските градини в столицата, след последното класиране. Най-проблемно е при яслените групи – по данни на общината, около 4000 деца до 3 години са без място в държавните градини. А при по-големите бройката е 1000.

Най-голям е проблемът за родителите от големите квартали на столицата. За едно място в детска градина или ясла се борят приблизително 30 деца. Най-съществен е проблемът в Люлин, Младост и Красно село.

13 хиляди деца в София за първи път ще прекрачат вратите на детските градини тази есен. Оказва се, че те трудно се адаптират към ежедневието свързано в забавачките. График за храна и сън, както и свикването с непознати хора, са основните трудности, с които се сблъскват малчуганите. Родителите също често се оказват неподготвени.

На помощ идват от неправителствения сектор. Родителите на най-малките ще могат да научат ценни съвети, чрез наръчника “Добре дошли в детската градина”.

Учебникът за родители дава съвети за организирането на времето преди и след занятия в градината, какво трябва да носят децата в раниците си и как най-лесно да им бъдат създадени навици за самообслужване.

Източник: news7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,194 преглеждания

Comments are closed.