Идея: Децата да започват училище в 9 часа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mathematics-and-children

Специалисти препоръчват учениците да започват училище в 9 и 10 часа, защото ще е много полезно за тях. Такъв проект започва във Великобритания.

Според учените обществото обръща твърде малко внимание на биологичния часовник, а тинейджърите имат нужда да спят до късно. Когато са принудени да ходят рано на училище, те не си доспиват и това се отразява на здравето им и на възможностите им да учат, съобщи Би Би Си.

Според д-р Пол Кели големите ученици губят до два часа сън дневно, което е „голям проблем за обществото“, пише БТА. Д-р Кели и колегите му от Оксфорд ръководят проекта „Тинейджърски сън“, който набира за участие 100 училища от цяла Великобритания.

С него ще бъде проверена идеята им, че началото на учебния ден трябва да е различно за децата. Според специалистите 10-годишните трябва да започват занятия в 9, а 15-годишните в 10 часа. За студентите е добре лекциите да започват още по-късно – в 11.

Биологичният часовник определя ежедневно покачването и спада на действието на определени гени, както и приливите и отливите в когнитивните умения, метаболизма и т.н. През по-голямата част от живота ни, особено през пубертета, има несъответствие между този ритъм и обичайния работен ден.

Според д-р Кели биологичният часовник на повечето хора на възраст от 10 до 55 години не е пригоден за ранно ставане. Проектът в британските училища ще провери и дали ограмотяването на децата как да спят по-добре, като например да не стоят пред екрани вечер, може да им помогне да стават рано.

Изпълнението на проекта ще започне през учебната 2016-2017 г., като резултатите ще бъдат съобщени през 2018 г.

Източник: life.dir.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,790 преглеждания

Comments are closed.