Ако смятаме детето си за пълно, то вероятно ще е пълно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
deca-zatlustyavane
Ако родителите на децата смятат, че те са с наднормено тегло, е много вероятно те да изградят негативна представа за себе си и да натрупат излишни килограми. Това са резултатите от изследване, основаващо се на резултатите от две проучвания.

„Когато родител смята, че детето му е с наднормено тегло, рискът от затлъстяване за него е увеличен. Децата, чиито родители ги смятат за дебели, са склонни да натрупат излишни килограми“
, заявиха експертите по психология Ерик Робинсън от университета в Ливърпул, Англия, и Анджелина Сутин от Медицинския колеж към университета на Флорида.Учените изследвали данни за 2823 австралийски семейства, като измерили ръста и телесното тегло на децата. В началото на изследването децата били на 4-5-годишна възраст. Родителите трябвало да преценят дали теглото на децата им е под нормата, нормално или наднормено. Децата освен това трябвало да отговорят дали се отъждествяват с показаните им на снимки дебели хора и дали са правили опити да отслабнат миналата година.

Резултатите сочат, че децата, чиито родители ги смятат за дебели, е по-вероятно да натрупат килограми за 10-годишния период на изследването. Било констатирано, че полът на детето не играе роля за наддаването на телесно тегло. Не са от значение също доходите, здравословното състояние и телесното тегло на родителите.

Екипът извършил сходно проучване с 5886 ирландски семейства и стигнал до същите заключения. Резултатите от изследването са публикувани в Psychological Science.

източник: life.dir.bg
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,999 преглеждания

Comments are closed.