Бабите и дядовците са генетично програмирани да помагат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ново изследване показва, че бабите и дядовците са генетично програмирани да се грижат за внуците си.

baba-dyado-vnuche

Учени на Калифорнийския университет смятат, че възрастните хора притежават гени, които са гаранция, че ще имат възможности да се погрижат за своите внуци. Това са същите гени, според учените, които се грижат за оцеляването на бабите и дядовците, така че да имат време да споделят своя опит и мъдрост със следващото поколение.

С напредването на възрастта в организма се появяват специални генни модификации, които имат за цел да се противопоставят на деменцията и сърдечните заболявания след достигане на определена възраст от хората.

Учените предполагат, че въпросните гени са еволюирали именно с цел да запазят ценностната система на възрастните хора, така че да могат да предадат богатия си жизнен опит и ценни съвети на своите наследници.

В природата повечето животни приключват жизнения си цикъл малко след като приключи и репродуктивната им възраст, защото са валидни правилата на естествения подбор. Хората обаче живеят дълго след като репродуктивните им способности отпаднат и често водят активен живот.

Изследователите са открили, че “прародителските” гени са еволюирали с цел да защитят възрастните от невродегенеративни и сърдечно-съдови заболявания, както и да съхранят спомена за житейският им опит, така че да могат да го споделят с обществото максимално дълго.

За да си изяснят кои гени са от съществено значение за по-дълъг живот при хората, учените са сравнили гените на шимпанзета с тези на хората и са открили, че нивата на CD33 са четири пъти по-високи при хората, отколкото при шимпанзетата. CD33 е от съществено значение за поддържане на устойчива имунната система и правилното функциониране на мозъка, така че да се стимулира  правилното функциониране на целия организъм.

Изследователите са открили още, че при хората настъпват редица специфични промени и в много други гени, участващи в превенцията на когнитивните  отклонения.

“Когато възрастните хора развиват деменция, не само обществото губи важни източници на мъдрост, опит, знания и културни традиции, но възрастните хора,  дори тези с леки когнитивни отклонения, които имат влиятелни позиции в обществото могат да навредят на околните, взимайки погрешни решения”.

Еволюцията на въпросните гени очевидно се е случила, за да се запазят възрастните хора в добро физическо и психическо състояние максимално дълго, за да могат те да изпълнят мисията си докрай.

източник: telegraph.co.uk

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,996 преглеждания

Comments are closed.