Ако почувствате, че бебето ви има нужда от прегръдка, прегърнете го на мига!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Интервю за ползите от бебеносенето с Неда Зубович Михалйевич.*

 bebenosene3-Neda

1. Защо бебеносенето е важно за децата?

Бебеносенето е традиция в много страни от хилядолетия въпреки че се смята за съвременна мода. Близката връзка с майката и бащата е ползотворна за тяхното емоционално, социално и психологическо развитие. Също така има много специфични ситуации, при които бебеносенето помага – например при колики, температура и други. Носенето на бебето помага то да се приспособи по-лесно към околната среда, усещайки се сигурно и спокойно в прегръдката на родителя.

2. От каква възраст е подходящо да започне бебеносенето?

Добре известно е, че още от раждането бебето има нужда от контакт „кожа в кожа“ и да усеща топлината на майчината прегръдка Затова бебеносенето е приложимо още от първите месеци след раждане. В началния период много подходящ е еластичният слинг, който е изработен от нежна материя и се адаптира идеално към размера и теглото на бебето. За практичните родители, които искат да избегнат завързването на слинга, изключително лесно е поставянето на хибридната ергономична раница Embrace – в превод прегръдка. Embrace съчетава приятната мекота на еластичния слинг и удобството и комфорта на структурираната ергономична раница, благодарение на закопчаващите се презрамки и колан. Подходящи са за бебенца до 11 килограма.

Ако родителите желаят до носят от малко бебе и чак до 20 килограма в различни позииции на носене, на пазара се предлагат ергономични раници, които се приспособяват спрямо развитието на бебето. С широкия си колан и удебелени презрамки, ергономичната раница е изключително удобна за носещия, а разбира се детето е в правилна ергономична позиция.

Кратка разходка в парка, до магазина, бързо кафе с приятелка или семейно пътешествие с бебето са абсолютно възможни, когато бебчето е в раница. Децата обикновено прохождат на годинка, годинка и малко. Но в този първоначален етап лесно се уморяват. Точно в такива моменти бебеносенето е доста подходящо – тогава ги поемаме в прегръдката си чрез ергономична раница и им даваме минутки почивка. А и така са близо до родителите и се чувстват спокойни.

4. Как бебеносенето оказва влияние върху развитието на бебето – физическо и нервно-психическо?

Физическото развитие се подпомага, като се развива центърът на тежестта. А това улеснява прохождането. При бебеносенето се стимулира производството на хормона окситоцин, който помага за регулиране на стреса при бебето. А ако това се случва още в ранните години, детето израства една балансирана личност, която добре умее да прилага самоконтрол и да излиза лесно от стресови ситуации. Бебеносенето осигурява по-изразено чувство за близост, а то от своя страна помага на децата да бъдат по-самоуверени и независими в зряла възраст.

bebenosene2-Neda

5. Как се отразява бебеносенето на родителите? Полезно ли е по някакъв начин и за тях?

При срещи с майки ми споделят, че за тях това е най-доброто „оборудване“, което може да си осигурят, защото позволява ръцете им да са свободни, а същевременно да се грижат по най-добрия начин за бебето си давайки им топлина и любов.. Без съмнение бебеносенето помага на родителя и в много други ситуации. Например когато трябва да се грижим за две деца, особено ако са с малка възрастова разлика. Майките продължават предишния си начин на живот – могат да се срещат с хора, да не се затварят и изолират вкъщи, в очакване да се прибере съпругът, могат да вършат куп неща, докато детенцето е в прегръдките им.

6. Може ли бебеносенето да замести използването на количка или иначе казано – защо е важно да носим, а не да бутаме?

Тук е важно да се отбележи, че и двете от тях са важни и не трябва да бъдат взаимно изключвани. Ако майката използва количка и бебето се чувства добре в нея, е ок. Но често бебетата в количка плачат и искат да усетят прегръдката на майката и да наблюдават какво се случва около тях. Точно в такива моменти се използват слингове и ергономични раници. Раничките са добър заместник на количката в моментите, в които родителят се придвижва с градски транспорт, преминава през подлези, трудно-проходими тротоари или просто уикенд излет в планината.

7. До каква степен позицията на крачетата при бебеносенето е от значение за правилното двигателно развитие на детето?

Позицията на крачетата, както и тази на гръбначния стълб, са много важни за правилното развитие на тазобедрените стави, а бебеносенето в ергономична раница е допълнителна профилактика против луксация на тазобедрените стави. Крачетата трябва да са под специфичен ъгъл или позиция „М“, която се гарантира с подходящи ергономични раници и се препоръчва от ортопеди. Що се отнася до гръбначния стълб – когато бебето е малко, то трябва да е в позиция “С”. Качествените продукти гарантират тази поза и поддържат бебето в естествена позиция, такава, каквато би била, ако родителите са ги прегърнали.

10. Какво ще пожелаете на читателите родители на „Първите седем“?

Ще им препоръчам да се вслушват в себе си и в собствените си инстинкти на родители. Ако бебето плаче и чувстват, че трябва да го прегърнат – нека го направят на мига!

bebenosene1

*Неда Зубович Михалйевич е директор на фирма Микроедра, вносител и официален дистрибутор на ергономичните раници Ergobaby и Baby Tula за Южна Европа

Как да постигнете свободата да опознавате света заедно с бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,654 преглеждания

Comments are closed.