• No categories

Ах! бъргър

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

recepta-paper- USA-multi-kultiЗа 2 порции:

1 с.л. зехтин

1 с.л. масло

1 голяма глава лук

1 скилидка чесън

1 с.л. мащерка

300 г телешка кайма, оформени в две кюфтета по 150 г

сол на вкус

Черен пипер на вкус

150 мл тъмна бира

1 с.л. сос уорчестър

1 с.л. дижонска горчица

1 среден домат

1 бял хляб с квас

синьо сирене на вкус

В тиган се загряват зехтинът и маслото. Лукът се реже на кръгчета и заедно с чесъна и мащерката се пържи, докато омекне – 4–5 минути. Двете кюфтета се поръсват със сол и черен пипер и се слагат в тигана за 5–6 мин., като се обръщат за равномерно изпържване. На седмата минута се кюфтетата се „давят“ с добавяне на бирата, соса уорчестър, дижонската горчица. Кюфтетата това се пържат и обръщат още минимум 10 мин. – разбира се, че са готови, когато кръвта започне да излиза от тях.

Хлябът се нарязва, върху него се поставя парче домат, после едно кюфте, върху него – карамелизираният лук и накрая се поръсва със синьо сирене на вкус. Сосът, който остане в тигана, се сипва в малка купичка и по желание бургерът се залива с него.

Сервира се с папър (виж по-долу).

Папър

За 2 порции

5 люти чушки

10 бр. тънки резена бекон

100 г сирене Филаделфия

½ ч.ч. сирене чедър

1 сликидки чесън

пушена паприка на вкус

10 клечки за зъби

Лютите чушки се почистват от семки и се нарязват на две по дължина. Беконът се запича за 20-30 мин. във фурна на 200 градуса, така че да стане леко хрупкав. Сиренето Филаделфия, настърганият чедър, нарязаният на много ситно чесън и пушената паприка се смесват хубаво. Половинките чушки се пълнят със сместа и се увиват с по един резен бекон, който се закрепя с клечка за зъби. Чушките се пекат 10 мин. на грил, докато сиренето се разтопи.

Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Мулти култи колектив.

 

MKC-Logo_square

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,541 преглеждания

Comments are closed.