Ах! бъргър
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
1 голяма глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. мащерка
300 г телешка кайма, оформени в две кюфтета по 150 г
сол на вкус
Черен пипер на вкус
150 мл тъмна бира
1 с.л. сос уорчестър
1 с.л. дижонска горчица
1 среден домат
1 бял хляб с квас
синьо сирене на вкус
В тиган се загряват зехтинът и маслото. Лукът се реже на кръгчета и заедно с чесъна и мащерката се пържи, докато омекне – 4–5 минути. Двете кюфтета се поръсват със сол и черен пипер и се слагат в тигана за 5–6 мин., като се обръщат за равномерно изпържване. На седмата минута се кюфтетата се „давят“ с добавяне на бирата, соса уорчестър, дижонската горчица. Кюфтетата това се пържат и обръщат още минимум 10 мин. – разбира се, че са готови, когато кръвта започне да излиза от тях.
Хлябът се нарязва, върху него се поставя парче домат, после едно кюфте, върху него – карамелизираният лук и накрая се поръсва със синьо сирене на вкус. Сосът, който остане в тигана, се сипва в малка купичка и по желание бургерът се залива с него.
Сервира се с папър (виж по-долу).
Папър
За 2 порции
5 люти чушки
10 бр. тънки резена бекон
100 г сирене Филаделфия
½ ч.ч. сирене чедър
1 сликидки чесън
пушена паприка на вкус
10 клечки за зъби
Лютите чушки се почистват от семки и се нарязват на две по дължина. Беконът се запича за 20-30 мин. във фурна на 200 градуса, така че да стане леко хрупкав. Сиренето Филаделфия, настърганият чедър, нарязаният на много ситно чесън и пушената паприка се смесват хубаво. Половинките чушки се пълнят със сместа и се увиват с по един резен бекон, който се закрепя с клечка за зъби. Чушките се пекат 10 мин. на грил, докато сиренето се разтопи.
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Мулти култи колектив.
1,550 преглеждания