Административният съд в Сливен разреши неваксинирано дете да посещава детска градина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini-k

За дискриминация обяви административният съд в Сливен спирането на неваксинирано дете от посещения в детската градина.

По информация на Медиапул става дума за едно от деветте деца на отец Евгений Янакиев, който е изявен антиваксър и често влиза в спорове с педиатрите и здравните власти. Отецът се е оплакал, че едно от децата му е принудително спряно от детска градина, което той определя като дискриминация. Жалбата му към Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е отхвърлена. Според Административния съд в Сливен обаче това решение е необосновано и постановено в несъответствие с материалния закон. Съдът е подплатил решението си с мотиви, изключително близки до опорните точки на антиваксърите, а именно, че неиуминизираните деца не поставят в риск имунизираните.

Освен това съдът не прави разлика между децата, които не са ваксинирани по медицински причини и тези, чиито родители просто отказват да ги ваксинират, става ясно още от съдебното решение, което подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Здравните власти ще обжалват решението.

Отец Евгений Янакиев е баща на 9 деца. Според негови публични изяви само последните му две деца не са ваксинирани, тъй като от един момент нататък започва да смята, че ваксините са опасни и рисковете от тях надвишават ползите. Той системно проповядва антиваксиналните си възгледи и се бори за промени в законодателството, така че ваксините да станат препоръчителни, а не задължителни.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,054 преглеждания

Comments are closed.