Разберете как детето ви се справя в детската градина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

decata_i_izkustvoto 2

Въпреки, че няма как да следите всяко действие на детето си в детската градина или в предучилищната група непрекъснато, можете да сте максимално наясно с развитието му посредством няколко лесни начина и винаги да сте навреме информирани какво се случва.

Учителите:

1. Говорете с учителя на детето си винаги, когато имате възможност. Изградете си навика редовно са комуникирате с учителките на детето си. Помолете ги да записват веднъж или два пъти в седмицата забележките си в едно тефтерче, а когато се видите – коментирайте с тях тези забележки. Ако това е невъзможно, помолете да се чувате по телефона или чрез имейл.

2. Ако възникне проблем, не чакайте насрочването на родителска среща. Обадете се с искането да поговорите веднага. Концентрирайте се и се подгответе предварително, така че да обсъдите ясно и конкретно вашите притеснения. Насрочете си среща, за да се включите пряко в решаването на проблема и да помогнете ефективно на детето си да разреши проблема си заедно с вас.  Не се поддавайте на излишни емоции, мислете и действайте рационално и не се конфронтирайте с учителите, така ще е по-лесно да работите заедно, за отстраняване на негативните последици от случващото се.

3. Ако ви извикат в детската градина или в училище заради проблеми с детето ви, се подгответе с няколко въпроса:

– Какво е направило детето ми, за да предизвика вашите притеснения и опасенията?

– Как можем да помогнем у дома, за да се реши проблема?

– Как можем най-добре да поддържаме връзка ежедневно или ежеседмично за да предотвратим бъдещи проблеми?

Детето:

1. Интересувайте се как протича всеки ден в детската градина или в училище за детето ви. Ако е нужно дори по няколко пъти, но в различни ситуации – например: по време на вечеря, докато сте в банята, преди лягане. Така ще усетите в кой момент детето е най-склонно да споделя. Опитайте се да се обсъждате всички аспекти от училищното ежедневие на детето, говорете си за приятелите му, за любимите моменти от ежедневието му, за взаимоотношенията с учителите и помощния персонал. Нека детето чувства, че се интересувате от всичко в неговото ежедневие, а не само от постиженията му.

2. Говорете с детето първо за хубавите неща, които са се случили през деня, а не за тези, които са свързани с някакъв проблем. Много по-лесно е да се говори за неприятните неща, след като сме поговорили за положителните.

3. Бъдете различни и винаги търсете различни начини, чрез които да получите търсената информация. Вместо да питате, “Какво направи днес?” попитайте: “Коя книга четохте по време на часа по четене днес?” или “Дими върна ли се обратно в училище или още е болна?”

4. Бъдете активен слушател. Обърнете особено внимание на това, което споделя детето ви, но и на това, което някой му е казал. Опитайте се да слушате между думите и задавайте конкретни въпроси за нещата, които детето очевидно иска, но му е трудно да изкаже.

5. Говорете с децата, а не ги разпитвайте. Не им изнасяйте и лекции, защото те просто ще заспят или ще загубят интерес. Опитайте се да имате истински диалог с тях. Разказвайте им за това, което ви се е случило в училище, когато сте били на тяхната възраст, те много се радват да слушат такива истории.

6. Нека у дома детето да има усещането, че училището продължава. Насърчавайте го, ако забележите, че се прибира нетърпеливо да говори за новия си приятел или да ви покаже как ще дострои новата кула от Лего.

7. Насърчавайте го да участва във всички аспекти на училищния живот и го провокирайте да споделя. Така вие ще сте запознати с това, което се случва извън къщи и ще можете още повече да си говорите на тези теми, а това е важно.

Другите родители:

1. Говорете с други родители. Децата постоянно контактуват и споделят идеи и впечатления. Направете същото с останалите родители. Когато сте в пряка връзка с тях вие ще можете да обменяте информация, ще знаете във всеки момент какво се случва в клас. Когато децата знаят, че родителите им също поддържат връзка ще се чувстват по-сигурни и в по-голяма безопасност. Това, че техните родители, учители – най-важните възрастни в живота им обсъждат тяхното развитие е състояние ще им дава увереност.

2. Намерете неформални начини да се включвате в училищния живот на детето си. Доброволните акции по включване в различни инициативи, специални проекти, игри и партита ще ви помогнат да сте още по-близо да децата си. Търсете информация за предстоящите събития в училище от преподавателите, свържете се с други родители, координирайте идеите си, събирайте средства за материали за бъдещите проекти на децата си, предложете помощта си при провеждане на излети и екскурзии.

Обръщайте внимание какво си говоря децата, докато си играят заедно. Тези извънкласни разговори ще ви дадат много полезна информация. И не се притеснявайте, че това е подслушване.  Когато детето ви е склонно да споделя и да говори открито, никога не подминавайте под претекст, че сега нямате време да го изслушате. Спрете и му обърнете внимание.

източник: www.babycenter.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

41,952 преглеждания

Comments are closed.