6 ефектни ястия от картофи
За да изненадаме гостите си не е задължително да похарчим цяло състояние, нито да прекараме часове наред в кухнята, в приготвянето на нетрадиционно и екзотично ястие. Картофът е продукт, който е достъпен за всяко домакинство през цялата година, не е скъп, готви се лесно и дори може да е диетичен, ако не е изпържен в маслена баня.
Следващите 6 рецепти за онези от вас, които са готови да експериментират, но и да заложат на нещо познато. Основната съставка във всички рецепти са картофите.
Картофени рози
Продукти за 4 порции:
6 средно големи картофа
50 гр. настъргано сирене или кашкавал
50 гр. галета
2-4 с.л. краве масло
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Обелете картофите и ги нарежете на много тънки филийки. Стават с остър нож, но по-лесно е с ренде или картофобелачката.
Поръсете нарязаните картофи с пипера, солта и галетата и прибавете половината масло. С ръце объркайте добре, за да се овкусят всички слайсове картофи. С останалото масло намажете формички за мъфини.
Оформете розичиките като наредите тънките резени картофки в редица, всяко следващо парче застъпва предното. Навийте и поръсете с настъргано сирене или кашкавал.
Запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Картофи по шведски
Продукти за 4 порции:
4 големи картофа
100 гр. шунка или бекон
50 гр. краве масло
1 скилидка чесън
сол, прясно смлян черен пипер, сухи подправки (мащерка, риган) – на вкус
Разрежете картофите, така че от едната страна да останат цели.
Разтопете маслото и в него задушете настърганата скилидка чесън, прибавете останалите подправки и внимателно намажете картофите с ароматната смес. Подредете ги в подходящ съд, покрийте ги с капак или алуминиево фолио и печете около 40 минути на 180-200 градуса. Отхлупете и в разрезите подредете тънките ивици шунка или бекон и запечете отново за няколко минути.
Картофена пица
Продукти за 4 порции:
2 големи картофи
100 гр. настъргано сирене
100 гр. шунка или наденица (по желание)
1 домат
растително масло
сол и и прясно смлян черен пипер на вкус
Обелете и нарежете картофите много тънки филийки. Загрейте в тиган или тавичка с незалепващо дъно растителното масло. На дъното подредете тънък слой картофи, посолете и запечете под капак на умерен огън за 10-15 минути. Наредете върху картофите шунката или наденицата и прибавете всички обичайни за пица продукти – гъби, зеленчуци и сирена. Върнете пицата във фурната за поне още 10-15 минути на 190 градуса.
Запеканка от картофи и сирене
Продукти за 4 порции:
½ кг. картофи
300 гр. полутвърдо сирене – Едам или Гауда
50 гр. краве масло
50 гр. галета
сол и черен пипер на вкус
Обелете и нарежете картофите на по-дебели резени. Сварете ги в подсолена вода за 20 минути, отцедете и ги подсушете внимателно с домакинска кърпа. Сиренето също нарежете на слайсове, дебели около 0,5 см.
Намажете дъното на тортена форма или тавичка с разтопеното масло и го поръсете с галета. Наредете картофите и сиренето последователно в тавичката, поръсете с подправките и запечете за 15-20 минути.
Картофени гофрети
Продукти за 4 порции:
За тази рецепта ще ви е нужен гофретник.
½ кг. картофи
1-2 с.л. прясно мляко или готварска сметана
2 яйца
4 с.л. растително масло
1 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
сол, прясно смлян черен пипер, сушени билки – на вкус
Обелете и нарежете картофите, сварете ги и докато са още топли ги направете на пюре, прибавете маслото, топлото мляко и яйцата. Разбъркайте добре и прибавете брашното и бакпулвера, а също и подправките.
От така полученото тесто изпечете гофрети в уреда по познатия начин.
Картофена торта
Необходими продукти за 8 порции:
2 кг. картофи
20 гр. краве масло
4 с.л. растително масло
сол, смлян черен пипер, сухи ароматни билки – на вкус
Обелете картофите, нарежете ги на тънки филийки с нож или ренде. След това ги поставете в купа и овкусете с растителното масло и подправките.
Намажете дъното на тавичката с кравето масло и наредете картофените резенчета както е показано на снимката – вертикално. Ако тавичката ви е кръгла наредете резенчетата в кръг като започнете отвън навътре, за да се получи нещо като спирала.
Запечете ястието в предварително загрята до 200 градуса фурна за около час и 20 минути. Картофите трябва да са напълно готови при изваждането, а крайчетата им хрупкави. Ако забележите, че започват да прегарят преди да са готови, покрийте ястието с капак или алуминиево фолио и печете до готовност, а накрая отхлупете и запечете до получаване на хрупкава коричка.
източник: www.adme.ru
66,186 преглеждания