• No categories

Козунак без месене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
10923647_10203508501818630_1890330065673013690_n

Тази рецепта за Великденски козунак може би е точно вашата, защото резултатът е пухкав и мек, а усилията минимални.

Особеното при него е, че можете да го направите с помощта на миксер с бъркалките за тесто или с по-мощен кухненски робот.

Продукти:

6 яйца

250 гр. захар

250 гр. разтопена мас или масло или смес от двете (не бива да са прекалено горещи, за да не спрат действието на маята)

300 мл. прясно мляко

50 мл. топла вода (за разтваряне на маята)

50 мл. ром

40 гр. мая

около 1кг брашно

настъргана кора от 1 лимон или портокал, може и от двете

сушени плодове, ядки – орехи, бадеми, локум (по желание)

Приготвяне:

Разтворете маята в хладка вода с 1ч.л. захар и 2 с.л. брашно.

Към пресятото брашно прибавете затопленото прясно мляко, в което сте разтворили захарта, стопената мазнина, разбитите, ром, активираната мая и кората от лимона. Разбъркайте с бъркалките за тесто на миксера или кухненския робот, без да прибавяте допълнително брашно, за да не стане тестото твърдо и да не си повредите кухненските помощници.

Полученото тесто оставете в купата, в която сте го забъркали и оставете на топло място, докато удвои или утрои обема си.

Ще забележите, че след втасването тестото вече не е толкова лепкаво и лесно може да се оформя на въженца, от които да оплетете вашия козунак.

934600_4839015658717_639777246_n

За да улесните изваждането след опичане, застетелете тавичките с хартия за печене.

Можете да изпровизирате с всякакви плънки и декорации от ядки, локум, сушени плодове, но класическият козунак, който след оплитането отново е втасал, докато напълни формата за печене, се намазва с разбит с няколко капки олио жълтък и се поръсва обилно с кристална захар.

10933884_10203508501778629_2901210263596931002_n

Изпечете козунака в умерена фурна (160-180 градуса) до „суха клечка“.

940970_4839024258932_72238746_n

 

Снимки: Първите седем

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,104 преглеждания

Comments are closed.