Козунак без месене
Тази рецепта за Великденски козунак може би е точно вашата, защото резултатът е пухкав и мек, а усилията минимални.
Особеното при него е, че можете да го направите с помощта на миксер с бъркалките за тесто или с по-мощен кухненски робот.
Продукти:
6 яйца
250 гр. захар
250 гр. разтопена мас или масло или смес от двете (не бива да са прекалено горещи, за да не спрат действието на маята)
300 мл. прясно мляко
50 мл. топла вода (за разтваряне на маята)
50 мл. ром
40 гр. мая
около 1кг брашно
настъргана кора от 1 лимон или портокал, може и от двете
сушени плодове, ядки – орехи, бадеми, локум (по желание)
Приготвяне:
Разтворете маята в хладка вода с 1ч.л. захар и 2 с.л. брашно.
Към пресятото брашно прибавете затопленото прясно мляко, в което сте разтворили захарта, стопената мазнина, разбитите, ром, активираната мая и кората от лимона. Разбъркайте с бъркалките за тесто на миксера или кухненския робот, без да прибавяте допълнително брашно, за да не стане тестото твърдо и да не си повредите кухненските помощници.
Полученото тесто оставете в купата, в която сте го забъркали и оставете на топло място, докато удвои или утрои обема си.
Ще забележите, че след втасването тестото вече не е толкова лепкаво и лесно може да се оформя на въженца, от които да оплетете вашия козунак.
За да улесните изваждането след опичане, застетелете тавичките с хартия за печене.
Можете да изпровизирате с всякакви плънки и декорации от ядки, локум, сушени плодове, но класическият козунак, който след оплитането отново е втасал, докато напълни формата за печене, се намазва с разбит с няколко капки олио жълтък и се поръсва обилно с кристална захар.
Изпечете козунака в умерена фурна (160-180 градуса) до „суха клечка“.
Снимки: Първите седем
10,104 преглеждания