Шоколадов сладкиш с целувчена коричка и шам фъстък
Продукти:
350 гр. качествен черен шоколад, поне 70% какаово съдържание
150 гр. меко масло
150 гр. тръстикова захар
6 яйца, разделени белтъци от жълтъци
1 супена лъжица ром
Семенцата от една шушулка ванилия
1/2 боб тонка, настърган на ситно (може да се пропусне)
щипка сол
Включете фурната на 175°C. Подгответе си форма с диаметър 24 см. и разкопчаващи се стени. Намаслете я и покрийте дъното с хартия за печене.
Разтопете шоколада на водна баня или на кратки интервали в микровълновата. Оставете настрана.
В купа разбийте маслото със захарта, добавете жълтъците един по един и продължете да разбивате. Прибавете подправките, солта и рома, след това изсипете и шоколада. Разбъркайте добре.
В чиста купа разбийте белтъците на сняг. Изсипете 2/3 от количеството при шоколадовата смес и разбъркайте внимателно със шпатула. След това прибавете и останалите белтъци и отново разбъркайте внимателно. Изсипете сместа в тавата и печете 25 минути.
Продукти за целувчената коричка:
4 белтъка
100 гр. захар
50 гр. шоколад, начупен на дребно
100 гр. счукан на едро шам фъстък (или други ядки)
1 супена лъжица царевично нишесте
В малка купа смесете ядките, шоколада и нишестето. Разбъркайте и оставете настрана.
В чиста купа разбийте с миксер белтъците на пяна и постепенно добавяйте по малко от захарта. Разбивайте, докато се получи гъст и лъскав крем. Изсипете при него сместа от ядки и шоколад и внимателно разбъркайте всичко със шпатула.
След 25-те минути извадете сладкиша от фурната, бързо нанесете белтъчната смес върху него и върнете сладкиша обратно във фурната на едно ниво по-ниско. Печете още 20-30 минути или докато белтъците придобият светло кафява коричка.
Оставете сладкиша за 10-15 минути във формата, след което минете с остър нож по ръба и откопчайте страните. Сервирайте охладен.
4,976 преглеждания