Тарт татен с червен лук (за вегани)
Тарт татен е добре позната френска рецепта за сладкиш, обикновено с ябълки, но заменяйки ги днес с червен лук, тя автоматично се нарежда в галерията вкусни рецепти за бързи вечери.
Рецептата е веганска и е подходяща за дните на коледните пости.
Необходими продукти:
За тарта:
1 чаша бяло брашно
1/4 чаша ръжено брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1/3 чаша вода
мащерка
1/5 чаша зехтин
За пълнежа:
1-2 супени лъжици зехтин
5-6 средно големи глави червен лук
сол
смлян черен пипер
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Смесете всички сухи съставки и добавете водата и зехтина, замесете меко тесто. Завийте го с фолио и го оставете за половин час в хладилника.
През това време обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци. Загрейте зехтин в дълбок тиган до средна температура и сложете лука, поръсете със сол и черен пипер и го задушете за няколко минути. Смесете захарта и балсамовия оцет и залейте задушения лук, поръсете с мащерката и дръпнете от котлона.
На леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръгла кора, с която застелете дъното на тавичка като задигнете ръбчетата към ръбчетата на тавичката. Поставете лучената плънка отгоре и запечете за около 20 минути.
След като се изпече, охладете тарта за няколко минути и сервирайте.
Тази рецепта харесахме от тук.
4,257 преглеждания