Лекарите в училищата и детските градини трябва да лекуват децата с хронични заболявания

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

doktorВ специално писмо на родители и ендокринолози се казва, че медицинските специалисти, които работят в училищата и детските градини, трябва да имат правото и задължението да осъществяват лечение на децата с хронични заболявания, а не само да ги наблюдават.

В момента медицинските специалисти извършват такава дейност само „на добра воля“, но нямат подобно задължение. Това твърдят от Сдружение Асоциация Хипофиза, Сдружение „За инсулинови помпи” и Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България”.

„Изключително благодарни сме на медиците, които поемат тези ангажименти, но смятаме, че това не трябва да зависи от личния им морал и добра воля, а да е тяхно задължение, уредено нормативно“, посочват организациите и отбелязват, че тези ангажименти в момента се поемат от личните асистенти, на които също плащат с данъците си – както и за работата на медицинските специалисти в училища и детски градини.

Родителите припомнят, че на сайта на Министерството на здравеопазването бе публикувана Наредба, с която се променят задълженията на работещите в здравните кабинети медици. Там обаче не е регламентирано лекарите и сестрите да извършват лечение на децата с хронични заболявания, а само наблюдение. „Настояваме в окончателния вариант на Наредбата да се регламентира медицинските специалисти в детските заведения да извършват не само профилактика и промоция на здравето, но и лечение, назначено от други медицински специалисти”, се казва в писмото на трите организации.

Организациите отбелязват, че за допълнителните задължения, които ще се струпат върху медиците, те следва да получат по-добро възнаграждение. „При досега действащото законодателство децата в специална градина или училище получаваха 3 пъти по-висока субсидия в сравнение с издръжката, която държавата плаща за дете в масово училище. След като с приемането на Закона за предучилищното и училищното образование тези училища ще бъдат закрити, логично би било по-високата субсидия да следва „специалното” дете в масовото училище. Така ще може да бъдат осигурени средства за допълнително възнаграждение на медицинското лице“, посочват те.

Мнението на родителите е подкрепено от Варненско дружество по детска ендокринология. В писмо до МЗ председателят на дружеството проф. д-р Виолета Йотова заявява, че е необходима промяна в сега действащата наредба. Тя информира, че в момента родителите на децата с диабет са принудени да ходят по няколко пъти на ден в детските градини и училищата, за да им измерват кръвната захар и да поставят инсулинови инжекции.

Източник: zdrave.net

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,258 преглеждания

Comments are closed.