Карай гошт от Пакистан
Пакистанецът Саиф Рехман е пионер на крикета в България и от години развива този спорт с мъжки отбор и отбори от хора с увреждания – незрящи възрастни и деца с ментални и двигателни увреждания. Той е човек с много таланти, умее да забавлява хората като комик и актьор, а отскоро даде пространство на другата си голяма страст – кулинарията и отвори ресторант Punjabi Food. Шегува се, че пакистанската кухня е като индийската, но по-вкусна!
За 3-4 порции
10-15 г пресен джинджифил
4-5 скилидки чесън
500 г телешко месо без кост, нарязано на късчета за готвене
2 ч.ч. вода
250 г лук
½ к.л. сол
½ к.л. куркума
1 к.л. млян кориандър
1 к.л. млян кимион
1 к.л. лют червен пипер
2 домата
150 г олио
1 к.л. гарам масала
4-5 супени лъжици кисело мляко
3-4 бр. люти чушлета
Джинджифилът и чесънът се обелват и пасират до получаването на хомогенна паста. Месото се слага в тенждера с 2 чаени чаши вода да се вари, като се добавят всички продукти и подправки (включително пастата от чесън и джинджифил) освен доматите, гарам масалата, киселото мляко и лютите чушлета. Когато месото бъде почти сварено, се добавят доматите, нарязани на едри парчета, и олиото. Вари се, докато водата почти изври и месото е готово. В този момент огънят се намалява, добавя се киселото мляко и се започва да се бърка интензивно, докато се изпари всичката вода от киселото мляко и самият сос остане „на олио”. Бърка се още 5-10 мин., така че мръвките да се запържват и се внимава да не загорят. След това се добавя гарам масала, бърка се хубаво, нарязват се чушлетата, тенджерата се похлупва, котлонът се спира и ястието се оставя 5-10 мин. върху котлона да си почине. След 10 мин. капакът се отваря, ястието се разбърква хубаво и се сервира в чиния, поръсва се по желание с пресен магданоз и се поднася – най-добре с тандури роти (пакистански питки на пещ).
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Мулти култи колектив.
2,499 преглеждания