2 рецепти с цвекло, които лесно ще преборят излишните килограми
Ако някога сте опитвали сок от цвекло, знаете вероятно, че той има леко горчив вкус и за разлика от салатите със сурово или мариновано цвекло, в чиито състав има редица други компоненти, е малко трудно да го приемете чист. Но ползите от цвеклото са доста интригуващи, за да му се сърдим заради този дребен недостатък, който лесно може да бъде избегнат.
Червеното цвекло е богато на фолиева киселина, манган, калий, желязо, мед, магнезий, сяра, калций, холин и силициев диоксид. Изследванията показват, че то успешно се бори с атеросклерозата и деменцията, подпомага сърдечно-съдовата система и предотвратява редица сърдечни заболявания, хипертония, разширени вени, понижава нивата на лошия холестерол и дори регулира кръвната захар. Подпомага лечението на подагра и болести на жлъчката, регулира стомашната киселинност, има мощно антиаксидантно, противовъзпалително и противогъбично действие.
Сокът от червено цвекло има изключително положително въздействие като добавка към диетата на хора, които спортуват с цел намаляване на теглото, тъй като той доставя до клетките на мускулите голямо количество кислород, което ги подпомага при интензивни физически упражнения.
Тъй като сокът от цвекло е богат на здравословни хранителни вещества и не съдържа почти никакви калории, той е идеална добавка към диетата на онези, които искат да свалят няколко излишни килограми. Богатото на фибри цвекло помага на организма да се чувства продължително време заситен. Високото съдържание на витамини и минерали повишава тонуса и физическата издръжливост, което може да е в полза на по-продължителни и интензивни тренировки, а от там – изгарянето на по-голямо количество калории.
Когато се използва в салати, цвеклото обикновено е в компанията на други зеленчуци и това прави вкуса му приятен и ненатрапчив, но като самостоятелно блюдо е малко неприемлив. Ето защо, вместо под формата на чист сок, изцеден с помощта на сокоизтисквачка, ви предлагаме две алтернативни рецепти в съчетание с други зеленчуци, които тушират леко горчивия му вкус.
1. Цвекло и целина
5-6 стръка целина
1 малка глава цвекло, нарязана на кубчета
1 чаша нарязан спанак
Щипка кориандър
Щипка морска или хималайска сол
Сложете всички съставки в кухненския робот и пасирайте около 2-4 минути, добавете лимонов сок на вкус.
Тази витаминозна бомба помага на тялото да се отърве от натрупаните токсини и действа очистващо на целия организъм.
2. Цвекло и моркови
1 малка глава цвекло, нарязана на кубчета
2-3 големи моркова, нарязани на шайби
1 стрък целина
Щипка морска или хималайска сол
Сложете всички съставки в кухненски робот и пасирайте за около 5 минути.
Богато на антиоксиданти, този зеленчуков здравословен микс ще ви зареди с огромни дози бета-каротин и баластни вещества, ще се чувствате сити и енергични часове наред.
Приемането на зеленчуковите миксове с цвекло се препоръчват преди интензивни тренировки.
Цвеклото е една от силно препоръчваните от диетолозите здравословни храни, която е лесно достъпна и евтина.
Предупреждение:
Приемането на по-големи количества цвекло може да доведе до оцветяване на урината в червеникав цвят, това е съвсем нормално и не бива да ви притеснява.
Ако сте бременна или все още кърмите, посъветвайте се с вашия личен лекар.
5,414 преглеждания