Първа среща в детската градина – какво е важно да попитате

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

valshebnoto-borche1_600

Щом четете този материал, то вие сте стигнали до решението да запишете детето си на детска градина. Най-вероятно вече имате списък с места, които са ви наблизо или са ви препоръчани от близки.

Допитахме се до професионалистите от детска градина и ясла „Вълшебното борче“, за да създадем полезен и информативен списък с въпроси, които е добре да зададете при първа среща с директора на мястото, което сте избрали.

Каква атмосфера носи самото място?

Едно от първите условия, разбира се, е да посетите детската градина лично. Усетете духа на мястото, разгледайте средата, която са създали, представете си, как би се вписало вашето дете там и дали би му допаднало. Поговорете с персонала, доколкото е възможно, слушайте и наблюдавайте поведението на директора.

valshebnoto-borche3_600

Какви обучения и занимания предлага?

Това е може би най-важната информация, заедно с грижите и отношението към детето, която следва да знаете и като родител да харесвате и уважавате за съответната детска градина.

Започнете с въпроси като „Как протича един ден на детето при вас?“, „Какви занимания се провеждат сутрин, какви следобед?“, „Как се развива обучението в рамките на една седмица, а на месец?“

Нека ви разкажат, какви методики на обучение се прилагат, следват ли някой определен метод или течение или са създали своя авторска програма, вземайки полезни и практични неща от различни педогогически похвати. Съвпада ли тяхната философия с вашата? Как проследяват цялостното развитие на детето – работят ли с логопед, детски психолог.

Колко често ще получавате обратна връзка?

Част от работата на педагозите, които се грижат и възпитават децата ни в учебните заведения е да оценяват развитието на детето и да сигнализират навреме ако се сблъскат с някакъв проблем.

За родителите е от съществено значение каква обратна връзка получават от възпитателите. Индивидуалният разговор или консултация, възможността за честния и отворен диалог с персонала са изключително важни за спокойствието на родителя. А и не само това – тази информация доста често помага своевременно да се отработят някои проблеми или пропуски.

Поинтересуваха ли се от вашето дете?

Един от първите сигнали, че на това място полагат усилия за индивидуална грижа на всяко дете е интересът на директора към вашето дете още по време на първата ви среща. Попитаха ли за навиците на детето ви? На какъв етап от развитието си? През каква фаза преминава? Има ли някакви алергии или специфични нужди?
Това е сигурен показател, че тук действително се стремят да осигурят добра грижа за поверените им деца.

Как са решили въпроса с изхранването?

Като цяло родителите на малки деца се стремят да им предложат качествено, здравословно и разнообразно меню.

На срещата си с директора обърнете внимание не само на разнообразието на продукти и съдържанието на полезни съставки, поинтересувайте се, дали при представянето на менюто се говори за култура на хранене и създаване на правилни навици. Как участват сами деца в процеса на хранене – сами ли си сервират и отсервират, дали имат отговорници по виличка, ножче и салфетка, например. И също, как в детската градина се изгражда положителна нагласа към храната и самия процес на хранене?

Така, ще разберете, дали вашето разбиране за уютен спокоен обяд съвпада с това на детското заведение.

Какъв медицински контрол се прилага?

Вечният сопол при децата, посещаващи детско заведение е сред най-дискутираните теми в социалните мрежи. Разпитайте още на тази първа среща, при какви обстоятелствата биха ви се обадили, за да вземете детето? Какви стъпки следват, когато установят, че някое дете има признаци на разболяване, дали то ще бъде отделено при първа възможност и кой изчаква с него до вашето пристигане? Дават ли се медикаменти на децата и при какви обстоятелства?

Истината е, че при правилно наблюдение и познаване на децата в първия половин час след тяхното пристигане, би трябвало учителят/медицинското лице да има много ясна представа за реалното състояние на всяко дете. И това е момента, в който би следвало да очаквате обаждане при нужда.

valshebnoto-borche2_600_600

Колко често извеждат децата навън?

Това е един много, много важен въпрос. Много родители отглеждат децата си според максимата: „Ден без разходка е изгубен ден!“. И това наистина е от изключително значение за доброто физическо развитие на детето.

Наличието на открита зона за игра е задължителен елемент за лицензираните детски градини, като нейната площ се определя с точност от броя на децата и групите.

Ако ви предоставят такава възможност – разгледайте двора и се поинтересувайте, колко често и с каква продължителност извеждат децата.

Toзи материал ни беше любезно предоставен от “Вълшебното Борче”.

Вълшебното Борче” е частна детска градина и ясла за деца от 1 до 7 години с ранно чуждоезиково обучение. Работят по одобрена от МОН учебна програма и издават удостоверения за предучилищна група.
Borche_neв

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,194 преглеждания

Comments are closed.