Четири рецепти за всеки вкус
Пълнени печени картофи, задушени портокалови моркови с праз, бързи рулца или печена сьомга с розмарин – всеки ще намери по нещо за себе си. За тези, които нямат време, за любителите на здравословната храна, за почитателите на месото, за тези, които го избягват…
Вижте нашите предложения:
Рецептите са предоставени от сп. Меню
Пълнени печени картофи
Предлагаме ви бърза и лесна за изпълнение рецепта с минимален брой съставки, с която да внесете приятно разнообразие в делничното си меню. Комбинацията от картофи с кайма е гарантирано сполучлива, а ефектът й е подсилен с малко кашкавал, сметана и мащерка.
Продукти за 2 порции:
– 2 едри сварени картофа
– 125 г телешка кайма
– 2 с. л. заквасена сметана
– 2 с. л. настърган пушен или обикновен кашкавал
– 1/2 ч. л. мащерка, риган или чубрица
– олио
– сол на вкус
– черен пипер на вкус
Приготвяне:
1. Картофите се срязват по дължина на две и се издълбават с лъжица.
2. В 1 с.л. загрято олио се слага да се запържи каймата, докато се зачерви. Подправя се със сол, пипер и мащерка. Смесва се със сметаната, отделената вътрешност на картофа и кашкавала.
3. С месната смес се напълват картофите и се слагат да се запекат за 15 мин.
Вариации – * Опитайте със ситно накълцано пилешко месо.
Задушени портокалови моркови с праз
Сладостта на морковите, праза и портокала е обединяващата линия в тази икономична рецепта, която е с неочаквано изискан вкус, като се имат предвид наглед несъвместимите продукти.
Продукти за 4 порции:
– 800 г моркови
– 2 стръка праз
– 100 мл портокалов сок
– 1 ч. л. естрагон
– 1 ч. л. портокалова кора, фино настъргана
– сол, пипер и зехтин на вкус
Приготвяне:
1. Морковите се обелват и се нарязват на пръчици.
2. Празът се нарязва на дебели кръгчета. Пускат се за 2 мин. във вряща подсолена вода и се отцеждат.
3. Морковите се слагат в 2 с. л. сгорещен зехтин. Разбъркват се 2-3 мин. на умерен огън. Сипва се портокаловият сок.
Бързи рулца
Крем-сиренето и шунката се срещат често на гастрономичното поле, но за успеха на срещата е важно какви ще са съпътстващите участници. Рулцата, които ви предлагаме, са поднесени в кори за лазаня, а самото сирене е освежено с лимонова кора и сок, босилек, риган, магданоз и чесън.
Продукти за 4 порции:
– 12 пресни или замразени кори за лазаня
– 400 г крем-сирене или извара
– 1 скилидка чесън
– 1 ч. л. настъргана кора от лимон
– 1 ч. л. сок от лимон
– 1 ч. л. риган
– 1 ч. л. сушен босилек
– 3 с. л. пресен магданоз, нарязан на ситно, или 1 ч.л. сушен
– 200 г шунка, нарязана на 12 тънки резена
– 250 мл течна сметана
– 2 яйца
– 4 с.л. настърган пармезан или кашкавал
– сол на вкус
– черен пипер на вкус
Приготвяне:
1. Крем-сиренето се разбърква с чесъна, кората от лимон, ригана, босилека и магданоза. Овкусява се със сол, пипер и лимонов сок.
2. Върху всяка кора се слага по парче от шунката и лъжица от сиренето. Навиват се на пурички и се подреждат в тавичка.
3. Яйцата се разбиват със сметаната и с тях се заливат рулцата. Поръсват се с пармезана и се запичат 20 мин. на 200°С.
Печена сьомга с розмарин
Сьомгата придобива все по-голяма популярност в българската кухня. Тя е много вкусна, не е мазна и затова е много здравословна. Вече може да се открие навсякъде на добра цена и е много лесно да се превърне в едно от задължителните ни седмични менюта.
Продукти за 4 порции:
– 500 г сьомга
– 2 ч. л. зехтин
– 200 г крем сирене
– 2 ч. л. лимонов сок
– 1/4 ч. л. сол
– 2 скилидки пресован чесън
– 2 ч. л. пресен розмарин или 1 ч. л. сух
– черен пипер на вкус
за гарнитурата:
– 4 средни домата
– 2 плода авокадо
– 1 лимон
– 2 стръка пресен лук, нарязан на ситнo
– 1 скилидка пресован чесън
– 1 с. л. нарязан пресен
– магданоз
– сол на вкус
– черен пипер на вкус
Приготвяне:
1. Рибата се нарязва на 4 порции. В купа се смесват зехтинът, лимоновият сок, солта, пиперът, чесънът, розмаринът. Със сместа се намазва рибата.
2. Нагорещен грил или грил-тиган се намазва със зехтин и рибата се изпича за 4-6 мин. От всяка страна.
3. На доматите се отрязва капаче и с лъжичка се издълбават, посоляват се и се слагат да се отцедят. Приготвя се плънката, като се пасира авокадото, прибавят се солта, пиперът, сокът от лимона, лукът, чесънът и магданозът. Доматите се напълват, украсяват се с магданоза и се затварят с капачетата.
Съвет: Ако авокадото не е омекнало, увийте го във вестник и го сложете за 2-3 дни на топло място.
1,675 преглеждания