“Срещи на младото европейско кино” за всички с безплатни прожекции

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

MladoEvropKino

И тази година организаторите на  третото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ ще останат верни на идеята да представят филми на млади автори от Европа. Те имат какво да кажат на публиката, а начинът, по който ще го направят ще бъде необичаен. Селекцията „Нови гласове“ е отредена за днешните класици на киното, които до скоро са били непознати, но филмите им са променили киното.

В рубриката Forever Young, ще бъдат показани за първи път на български екран филми, непознати за българската публика. И защото всичко започва в детството, организаторите му отделят специално внимание с програмата „Права на детето“, част от международния проект „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“. В нея са включени документални филми и професионални дискусии. Водещи на дискусиите ще са магистрати от системата на детското правосъдие във Франция.

За най-младите зрители е подготвена специално подбрана програма от безплатни образователни прожекции„Кинообразование за ученици“, съпътствана от занимания по филмов анализ, а „Кино-уъркшоп-ът“ ще даде възможност на група ученици в рамките на пет дни (26–30 септември) да направят кратък филм с помощта на професионалисти.

Програмата „Права на детето“ е част от проекта „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“. Тя е платформа за срещи и обмен на добри практики между френски, румънски, български и молдовски професионалисти по разнообразни образователни въпроси. Проектът ще предостави изключителна възможност на гражданското общество и държавните институции, професионалисти в сферата на образованието и правосъдието да обсъждат темите отразени във филмовата програма. Кръглите маси ще бъдат придружени от документални филми на следните теми: анти-дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище, деца в застрашено положение, бездомни деца, деца в конфликт със закона. Към тези професионални дебати, програмата ще предложи филмова селекция за широката публика и образователни прожекции за младежката публика, засягащи темите за миграцията и съвместното съжителство в училище, семейството и обществото.

След успеха на фестивала за документално кино „Хронограф“ (м. май 2016, Молдова), филмовата програма „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“ ще продължи с двe допълнителни издания:

*в България – като част от „Срещи на младото европейско кино“ през септември

и

*в Румъния – в рамките на Фестивала за права на децата през месец ноември.

Проектът е иницииран от Посолствата на Република Франция в Румъния, България и Молдова, с подкрепата на партньорските фестивали, чуждестранни посолства и CEMEA. Дейността на CEMEA (Центрове за обучение в методите на активното образование) съчетава професионално обучение и ежедневно участие на учители, социални и културни преподаватели, специалисти по психично здраве. Асоциацията е създадена през 1937 година и интегрира обучението в големите стратегии за развитие. Тя развива педагогическа система за активно образование, която позволява на всяко дете, подрастващ или възрастен да възприема околния свят по-осъзнато и да развива собствените си лични и социални умения.

CEMEA е френска национална мрежа от 27 регионални организации, за които работят общо 400 служители и 4230 доброволци.

Прожекции и професионални дискусии с вход свободен ще има през целия фестивал.

Ето някои от заглавията:

*Трудни деца – работа на държавата /Enfances difficiles, affaire d’état 2010 / Франция / 52 мин. / Cocotteminute prod. / Документален
Реж. Адриан Риволиe Оператор: Жюлен Жидоан Монтаж: Силви Перен.

След великата буржоазната революция Френската държава развива загриженост за проблемите на малолетните и поема пълномощия обичайно упражнявани от семействата. Филмът се фокусира едновременно върху историята на защитата на детето във Франция и промяната в статута на детето по отношение на семейството.

Френски институт – 29.09, 10:00

*Крайна точка / Point de chute 2005 / Франция / 52 мин. / Cocotteminute prod. / Документален
Реж. Адриан Риволиe Оператор: Никола Корню Монтаж: Силви Перен

Филмът показва живота в един затворен образователен център за младежи с лоши съдебни досиета. Оксиморонът, който формират двете прилагателни в наименованието отразява противоречието в концепцията на проекта. „Крайна точка“ е заснет за три седмици, в които екипът на филма живее в центъра за младежи.

Френски институт – 29.09, 14:00

*В детския съд / Au tribunal de l’enfance 2008 / Франция / 54 мин. / Cocotteminute prod. / Документален

Реж. Адриан Риволие Оператор : Серж Венсан, Адриан Риволие

Монтаж: Силви Перен Оригинална музика: Себастиан Трон

Като проследява ежедневната работа на двама детски съдии, филмът предоставя нов поглед върху тази дискретна съдийска работа, която извиква асоциации с общочовешки проблеми: мястото на детето, колко е трудно да бъдеш родител.

Френски институт – 30.09, 16:00

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,321 преглеждания

Comments are closed.