7 почистващи средства, които вече имаме в къщи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

eco_home_cleaning

Почистващите продукти определено са важни, за да поддържаме дома си чист, но те могат да бъдат също така отровни за здравето на семействата ни и за околната среда. Вместо да използваме конвенционални и на химична основа продукти, които могат да задълбочат проблеми като алергии, астма, синузит и бронхит, по-добре да се огледаме в шкафовете си за някои прости, домашно пригодени решения.

Ето някои от тях и как могат да бъдат използвани (бел.ред.):

Сода за хляб

Този добре познат продукт не само поддържа нещата в хладилника свежи и е добавка при печене, но той също така може да почиства, дезодорира, да излъсква и дори да прави водата по-мека.

Лимон

Като една от най-силните киселини, този цитрусов плод е мощно оръжие срещу бактериите в дома, пяната от сапуна след миене и отлаганията, вследствие на твърдата вода. Може също така да бъде използван за почистване и излъскване на месинг и мед, за изтъркване на чинии, повърхности и петна. Смесен със зехтин, може да служи за полиране на масивни дървени мебели.

Оцет

Смесен с вода, оцетът по естествен начин премахва мазнина, плесен, дезинфекцира и ароматизира. Едновременно с ефективно почистване на повърхностите в банята и в кухнята, той също така може да бъде използван като естествен омекотител.

Царевично нишесте

Този продукт успешно чисти прозорци, полира мебели, сапунисва килими и черги.

Боракс

Този препарат върши чудеса, тъй като е универсален. Може да бъде използван за пране на дрехи, за почистване на тапети, боядисани стени и повърхности.

Сол

Всеки има сол в дома си, така че следващият път, когато искате да изтъркате нещо, смесете малко сол със сок от лайм и използвайте например за премахване на ръжда.

Кока Кола

Вероятно щом прочетете това, ще се замислите преди отново да пиете Кока Кола, но популярната мека напитка е често използвана от патрулната полиция за заличаване на следи от кръв по пътя. Подходяща е също така за премахване на ръжда по коли, петна по тоалетната чиния, мазни следи и за изчистване на предното стъкло на колата от петна, останали от гъста мъгла.

За финал, ви предлагаме една рецепта за домашно приготвен перилен препарат.

3 супени лъжици боракс (намира се в аптеките)

3 супени лъжици сода

2 супени лъжици гел за миене на съдове

8 чаши вода – по възможност, филтрирана

Вземете пластмасово шише от 2л и фуния. Изсипете боракса и содата, последвани от 2 чаши кипяща вода. Раздрусайте шишето добре, докато съставките се разтопят. Добавете гела за миене и отново раздрусайте шишето. След това добавете остатъка от водата. Това ще напълни шишето до горе. Не се учудвайте ако от гърлото на шишето излиза пяна – гелът за съдове си върши работата. Когато тръгнете да пускате пералнята, измерете от 1/4 до 1/2 чаша от домашния перилен препарат и пуснете нормална програма. Този препарат може да ви се стори воднист, но не се притеснявайте, ще се справи отлично.

Според зависи от това какво количество използвате за еднократно пране, тази смес ще ви осигури достатъчно перилен препарат за от 16 до 32 пранета.

Автор: Мариана Василева

Статията е любезно предоставена от: www.organichno.com


Прочетете още:

jena-mie-prozorec  Да почистим прозорците без химикали

maika%20i%20dushterq  Наследствени ли са алергиите?

kids-hygiene  Хигиената на подрастващите

sedem-strategii-za-hubava-hrana-01  7 стратегии да научите детето си какво е хубавата храна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

2,357 преглеждания

Comments are closed.