Как детето да расте спокойно и уверено

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_dete-pod-dujda-korica.jpg

С помощта на тези съвети можете да научите детето си как да бъде уверено, отговорно и как най-добре да се грижи за себе си само.

1. Не позволявай на никого да нарушава правата ти
Никой няма право да принуждава едно дете да действа против волята си, да го заплашва, да го тормози или наранява. Ако едно дете е в неблагоприятна ситуация, то трябва да знае как и да може да се защити първо с думи, но ако се налага и с действия.
Трябва и да знае, че така както никой не бива на нарушава неговите права, така и то не бива да нарушава правата на другите.

2. Бъди уверен в своите действия и мисли
Създайте в детето си предпоставки за изграждане на положителна самооценка, чрез изразяване на реалистично лично мнение и положителни оценки. Винаги хвалете детето да доброто му поведение и го научете, че трябва да носи отговорност за собствените си решения и грешки. Когато давате своята оценка за действията и поведението му и не подминавате с пренебрежение или безразличие неговите постижения, детето ще расте сигурно и уверено в себе си.

3. Вярвай в доброто
Възпитавайте детето си чрез изтъкване на добрите постъпки, постижения и ситуации и се опитвайте да не обръщате внимание на негативните. По този начин ще го възпитате да гледа на света и на случващото се в него оптимистично, а всеизвестно е, че оптимистите по-лесно се справят с всякакви житейски ситуации. И привличат в живота си прилични на тях позитивни хора и позитивни емоции.

4. Имаш право на лично мнение
Децата трябва да общуват с различни хора и да бъдат оставяни да се справят с различните ситуации сами. Така те ще се научат да изразяват собственото си мнении и да защитават собствените си позиции, освен че ще са способни сами да предприемат соббствени инициативи, разговори и срещи с различни хора, в най-различна среда.

5. Не се бий
Физическият сблъсък невинаги е добър вариант за разрешаване на възникнал конфликт или за излизане от заплетена ситуация. Научете детето, че думите са много по-полезни и ефективни.

6. Не вземай страната на лошия
Научете детето, че лошото отношение не бива да бъде поощрявано и подкрепяно.

7. Не се страхувай да кажеш “не”
Важно е децата да знаят, че винаги имат избор и че във всяка ситуация може да откаже, дори на най-близкия приятел или да каже „не“, ако такова е вътрешното му убеждение. И най-важното – всяко дете трябва да знае, че изборът му ще бъде уважен.

8. Не е срамно да поискаш помощ
Научете детето си, че не е срамно или напразно да потърси помощ, ако почувства, че не можe да се справи с нещо само и че първо може да потърси помощ в семейството – от родителите си, от братята и сестрите си.

9. Спортувай!
Спортът изгражда характера, възпитава личната дисциплина и помага на децата да растат уверени в своите възможности, развива търпение и издръжливост.

по материали от: ihappymama.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

104,238 преглеждания

Comments are closed.