13 любопитни факта за новородените

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_newborn-baby.jpg

1. Формиране на хрущялите.
Когато се родят, децата имат хрущяли, които по-късно ще се превърнат в коленни капачки. Тази мека, лесно свързваща се тъкан е много важна за децата, за да се научат да се движат, особено около шестия месец.

2. Зрението им е с големи контрасти.
Новородените могат да се фокусират на разстояние между 200 и 400 метра от лицето си. Най-ясно виждат изображения, които имат голям контраст, например черно и бяло. Те все още нямат възможност да различават всички цветове.

3. Тегло при раждането. 
Обикновено мъжките бебета тежат повече от малките момиченца при раждането. Средното тегло при момчетата е между 2 кг и 500 грама и 4 кг и 300 грама. При момичетата то е между 2 кг и 300 грама и 4 кг и 200 грама.

4. Броят на костите.
Когато се родят, скелетът на бебетата не е напълно формиран. Тогава имат 300 кости. Докато детето расте, някои кости ще формират сложни структури. Когато порасне, в тялото му ще има 206 кости.

5. Усещане за вкус.
Новороденото бебе има около 10 000 вкусови рецептора по езика. Те са много повече от тези на възрастните. С годините ще започнат да намаляват.

6. Спането. 
Новороденото трябва да спи общо между 15 и 17 часа на ден. Те спят за кратки периоди от време. Дрямките им продължават между 2 и 4 часа през първите седмици.

7. Пулсът.
Друг интересен факт, който родителите научават, е, че пулсът им е много по-ускорен. Сърцето на бебето бие от 130 до 160 пъти в минута. Това е почти два път на пулса на възрастните.

8. Слухът.
Децата се раждат с добре развит слух. Те разбират мигновено от къде идва звукът или гласът. Това се случва през първите десет минути от живота им.

9. Дишане и преглъщане.
За бебетата е характерно, че могат да правят две важни действия едновременно, което подпомага храненето им: дишане и преглъщане. Тази способност изчезва на около седмия месец.

10. Цвят на косата и гъстота.
Цветът на косата и гъстота й могат да се променят след раждането. Косата може да падне, а след това ще порасне отново. Цветът и гъстота могат също да варират.

11. Рефлекси.
Рефлексите са автоматичните отговори на тялото. Новородените бебета имат много от тях. Те се раждат с около 70 примитивни рефлекса, които изчезват с времето.

12. Изследване на света.
Малките деца изследват заобикалящата ги среда с докосване. Най-чувствителната част от тялото им е устата. Това е причината и постоянно да слагат неща в нея.

13. Цветът на очите.
Много бебета имат сини очи при раждането, които се променят на по-късен етап. Това се дължи на меланина. Пигментът, който образува цвета на очите, все още не се е развил. Истинският цвят на очите се разкрива около шестия месец.

Източник 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,761 преглеждания

Comments are closed.