Обратно на работа след майчинство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_269291870

Да се завърнете отново на работа след раждането може да бъде катаклизъм за самите вас, а и за вашето дете. Има отделни етапи, които неизменно се следват, за да може детето да се адаптира постепенно към моментите, в които вас няма да ви има за по-дълъг период от време през деня. Този период като цяло може да паникьоса всяка майка. Затова трябва да се подготвим за него добре.

Много е важен начина, по който вие самите се справяте с тези предизвикателства, защото това пряко ще се отрази и върху детето ви. Ако вашето дете усеща спокойствието и комфорта ви в ежедневието е силно вероятно то самото да приема всичко по по-позитивен начин.

Ето няколко стратегии, с помощта на които можете са пробвате безпроблемно да се завърнете на работа след раждането.

Имайте план

По време на първите няколко седмици ще успеете да намерите баланса между работата си и новите майчински отговорности. Ключът е да успеете да се организирате правилно. Ако умеете да намерите отговорите на логическите въпроси – кой какво прави и успява да направи в домакинската работа – ще ви помогне да се справяте по-добре с емоционалната част на цялата ситуация.

Направете си седмичен график – кога да излизате на вечеря, колко време да отделяте за домакинската работа и да полагате грижи за бебето(без моментите, които не можете да предвидите – като например да успокоявате плача на детето си посред нощ). Опитайте се да поддържате режима на детето си в определени интервали – сън, хранене, къпане, така че да може да се предвиди какво ще се случи около тези дейности.

Много е важно денят да започва спокойно още от утрото. Седмица преди да се върнете на работа изпробвайте новия си график. Проверете как се справяте с всички задължения за определено време – дали можете да смените памперса на детето, да приготвите багажа му, да го облечете, да приготвите бутилки с вода и мляко и дали можете да приготвите всичко в пълния му вид, без да забравите каквото и да било от необходимите неща за времето, в което няма да сте около детето си. Ако все още допускате пропуски, направете корекции, за са се справите по-добре следващия път.

Събирайте и замразявайте кърма

Ако имате намерението да продължавате с кърменето, ще ви се наложи да замразите известно количество от кърмата си. Разпределяйте го така, че за е достатъчно за ежедневните дажби на детето за времето, в което ще отсъствате. Ще трябва да научите бебето да пие от шише с биберон. Имайте помпичка за изцеждане под ръка, докато сте на работа – може да потрябва.

Връщането на работа не бива да се превръща в причина бебето да бъде отбито и захранено с изкуствени млека. Можете да го кърмите сутрин и вечер, а за през деня да оставяте шишета с предварително изцедена кърма.

Направете раздялата по-лека

Колкото и да е малко едно бебе, то може да изпита истинската същност на раздялата. Повечето родители забелязват, че когато настъпи периода за връщане на майката на работа, децата стават по-раздразнителни. За да помогнете на детето си по-лесно да възприеме раздялата, постепенно започнете да прекарвате все по-дълги периоди разделени. Това помага на детето да осъзнае, че за него е възможно да се грижат и други хора.

Помолете майка си или наемете детегледачка да се грижи за детето ви поне седмица преди да се върнете на работа. Това ще помогне на детето да възприеме промяната по-лесно, а пък и на вас – като поне малко намали стреса от раздялата ви с него за пръв път. Можете да сложите в кошарката на бебето ваша дреха, което ще бъде познато на мъника.

Помислете в кой ден от седмицата да се върнете на работа, специалистите твърдят, че за това понеделникът не е най-добрият ден и че младите майки по-лесно се адаптират към професионалните си задължения в средата на седмицата, когато до началото на уикенда има само няколко дни.

Предвидете провалите

Без значение колко просто може да изглежда едновременно да се грижите за дете и да работите, със сигурност ще се появят моментите, когато ще се чувствате в безизходица. Бебетата и детегледачките също се разболяват. Детските градини не винаги работят. Шефът може да има нужда от вас и да се наложи да остане още няколко часа след края на работното време, за да довършите някой проект. Така че, ще имате нужда от план Б (че даже и В за всеки случай). Уверете се, че има на кой да разчитате – вашият партньор, съсед, някой близък.

Важно е детето да бъде в добри ръце, докато ви няма, за да се чувствате уверени и продуктивни на работното си място.

Вечер, когато се приберете вие и вашето дете ще имате възможността да се радвате на щастливата си среща в края на всеки изминал ден, в които не сте били заедно.

 

Адаптация от www.parents.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,646 преглеждания

Comments are closed.