5 прости правила, ако детето боледува често

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Все по-често майките отказват антибиотичната терапия и прибягват до натурални средства за борба с честите настинки и вирусни заболявания.

Когато детето ви често боледува и лесно прихваща всякакви вируси, особено ако вече посещава ясла или детска градина, на първо място е нужно да се погрижите за повишаване на съпротивителните сили на организма или иначе казано – да засилите имунитета му.

zakalyavane-na-decata3


Ето пет прости правила, с помощта на които можете да избегнете поне част от настинките и вирусните инфекции:
 

1. Често от страх да не простудим детето, го обличаме с „пет ката“ дрехи. Това е не само излишно, но и вредно. По този начин нарушаваме температурния баланс на детското тяло, който е съвсем различен от нашия, често претопляме детето, то се изпотява, след което до настинката го дели една крачка. Затова е много важно да избираме дрехи от естествени материи, леки и проветриви и в никакъв случай да не прекаляваме с броя на фланелките, шаловете, шапките и качулките. Твърде навлеченото дете е и трудно подвижно, което също е във вреда когато то е навън, тъй като не може да се движи свободно, а това означава, че няма да може да играе, което може да се превърне в още една причина за охлаждане на организма, въпреки, че сме се постарали да го облечем „добре“.

2. Когато къпем малкото дете обикновено затваряме плътно вратата на банята, но така се създава ефект на сауна, което не е препоръчително. По-добре е вратата на банята да остане отворена или леко открехната, докато трае къпането.

3. Антибиотичното лечение при всяка лека кашлица или хрема се е превърнало в практика, а лекарите често се презастраховат, но това не винаги е необходимо. Добре е първо да се опитат методите на народната медицина и „бабините рецепти“: отвари и чайове от малина, червена боровинка, лайка в комбинация с инхалации и топли бани на краката са първите мерки, с които можем да опитаме да помогнем на детския организъм да се справи сам с нашествениците.

4. Хремата не е причина да затворим детето у дома. Независимо от метеорологичните условия навън, леката хрема или неразположение, когато детето няма температура, не е причина да се откажем от разходка на чист въздух или кратка игра на двора. Час-два на открито ще тонизират и заредят детския организъм със нови сили и енергия.

5. Редовното проветряване на дома и детската стая е от важно значение за доброто здраве. Това от особено значение, когато въздухът е прекалено сух заради употребана на климатик. Овлажняването на въздуха също е от съществено значение за здравето и спомага да се избегнат дразненията в дихателната система, затова съд с вода и няколко капки борово масло върху отоплителния уред в помещението никога не е излишен.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

59,619 преглеждания

Comments are closed.