7 съвета за възпитанието на момичетата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

princesa

princesa

Раждането на момиче обикновено вещае изпълването на дома и ежедневието ни с всякакви малки, розови дрънкулки, миниатюрни роклички, красиви аксесоари, но и с много въпроси и тревоги.

Всяка стъпка, която вие като родители предприемате може да се окаже от съществено значение за развитието на малката ви принцеса, както и за бъдещето й като цяло.

Отглеждането и възпитанието на децата, и в частност на момиченцата става много по-лесно когато се води от определени правила. Ето седем, които може би ще са от полза на повечето родители на момиченца.

1. Всяко момиченце от най-ранна възраст трябва да расте със самочувствието, че е красиво.

Съмненията по отношение на тяхната външност, привлекателност и обаятелност може да доведе до неуспехи в личен план на по-късен етап от живота им. Независимо колко е изящно и красиво вашето момиченце, основната ви задача като родители е да му създадете усещането, че по е красиво, неповторимо и уникално.

Изтъквайте положителните й качества е оставете недостатъците на заден план, защото всеки има уникални характеристики на своя чар и от най-ранна възраст трябва да ги осъзнае и да се научи да ги цени. Само тогава и околните ще ги забележат и ценят.
Насърчавайте своята малка принцеса да се грижи за външния си вид от рано – за дрехите, косата, зъбите.
Подтиквайте я да спортува – плуване, аеробика, гимнастика са спортове, които развиват тялото хармонично и възпитават постоянство и упоритост и учат на търпение и дисциплина. Наред с това са средство за поддържане на добрата физическа форма и красотата.

2. Момиченцето трябва да чувства, че е обичано, че е любимо.

Обратно на схващането, че момчетата не се нуждаят от ласки и нежни думи, за момичетата повечето специалисти препоръчват момичетата да бъдат обсипвани с комплименти непрекъснато. Това е така и според много родители, които не се притесняват да показват чувства на любов и привързаност. Ако едно малко момиче е лишено от подобни изрази, като тийнейджър има вероятност да се затвори в себе си или да търси съзнателно любов извън дома твърде рано.
Всяка дъщеря има огромна нужда да чувства, че е обичана. Това ще й помогне един ден да различи успешно истинската от фалшивата любов, това е й ключът към личното й щастие. Затова е от съществена важност обичта, която получава малкото момиченце да е от двамата родители – от майката, но и от бащата.

3. Момичетата трябва да се научат да бъдат предпазливи.

Жената е пазителката на семейното огнище. Ако тя е получила своите уроци като малка и знае правилата за безопасност в детството си, със сигурност като по-голяма ще може да разпознава безпогрешно правилните хора и ситуации. Разбира се, не е нужно децата да бъдат излишно сплашвани и тревожени. Достатъчно е да ги възпитате да не са прекалено доверчиви.

4. Момиченцата са ангели-хранители.

Всяко момиченце трябва да знае, че един ден всички ще очакват от нея да се грижи за другите, да бъде мила, грижовна, внимателна и състрадателна. Оставяйте малката си дъщеричка да се грижи за домашния любимец, да помага на по-слабите от нея, за по-малките си братче или сестриче и дори за вас.

5. Момиченцата са малки госпожици.

Те обичат да са около майките си, затова е лесно да се научат на основните умения за всяка жена – да подреждат, да готвят, да шият. Всичко, което умее да прави майката, може лесно да бъде предадено на дъщерята. Не й отказвайте помощ, когато ви помоли за нея и винаги се отзовавайте на нейните въпроси.

6. Възпитайте я да бъде оптимист.

Момичетата се развиват физически по-рано от момчетата, затова и в прогимназията обикновено те са лидери. В тази възраст подкрепяйте дъщеря си и я поощрявайте да следва интересите си, а също и да развива лидерските си качества. Не забравяйте да я хвалите, когато има повод за това.

7. Помогнете й да развива личността си.

Това не е лесна задача, но е напълно постижима с постоянство и вяра в качествата, които има вашето момиченце. Поощрявайте я да се занимава с любимите си училищни предмети, спорт или хобита и в никакъв случай не се опитвайте да прекроявате интереси й, само защото вие сте решили да ходи на уроци по математика, вместо желаните от нея занимания с танци и музика. По-добре я подкрепете, вместо да се противопоставяте, защото това само ще я отчужди от вас, а един ден така или иначе ще направи онова, което иска и е решила.

И най-важното – всяко момиче може да порасне истинска принцеса, може да си няма замък и кристални пантофки, но ще има любов и добрина в сърцето си, а това е най-голямото богатство.

адаптация от www.uaua.info

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

101,905 преглеждания

Comments are closed.