123 милиона деца са били имунизирани в световен мащаб през 2017 г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini_k

Рекорден брой – 123 милиона деца – са били имунизирани в световен мащаб през 2017 г., според данни, публикувани  от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

Данните показват, че 9 от всеки 10 деца са получили поне една доза ваксина срещу дифтерия-тетанус-коклюш (ДТК) през 2017 г., получавайки защита срещу тези смъртоносни болести. Още 4,6 милиона бебета са били ваксинирани в световен мащаб през 2017 г. в сравнение с 2010 г., поради нарастването на световното население. 167 държави са включили втора доза ваксина срещу морбили в рамките на рутинната схема за ваксиниране и 162 държави използват ваксини против рубеола. В резултат глобалното покритие срещу морбили и рубеола се увеличи от 35% през 2010 г. на 52%. Ваксината за човешки папиломавирус (HPV) е въведена в 79 държави, за да се защитят жените от рак на шийката на матката. Нови ваксини се добавят като част от животоспасяващия ваксинационен пакет – като тези за защита срещу менингит, малария и дори Ебола.

Въпреки тези успехи почти 20 милиона деца не са се ползвали от пълна имунизация през 2017 г. От тях близо 8 милиона (40%) живеят в нестабилна или хуманитарна ситуация, включително в страни, засегнати от конфликти. Освен това, нарастващият дял е от страни със средни доходи, където неравенството и маргинализацията, особено сред бедните в градските райони, пречат на много хора да се имунизират. Тъй като населението расте, повече страни трябва да увеличат инвестициите си в програми за имунизация.

За да достигне до всички деца с необходимите ваксини, светът ще трябва да ваксинира около 20 милиона допълнителни деца всяка година с три дози ваксина срещу дифтерия-тетанус-коклюш (ДТК3); 45 милиона пациенти с втора доза ваксина срещу морбили и 76 милиона деца с 3 дози пневмококова конюгатна ваксина.

В подкрепа на тези усилия СЗО и УНИЦЕФ работят за разширяване на достъпа до имунизация чрез:

– Укрепване на качеството, наличността и използването на данните за покритието на ваксината;

– По-добро насочване на ресурси;

– Планиращи действия на под национално равнище;

– Гарантиране на достъп до услуги за ваксинация на уязвими групи хора.

Unicef.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,023 преглеждания

Comments are closed.