Родителите, които лишават децата си от образование, ще подлежат на съдебни санкции

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

prazna-klasna-staq-grip

Промени в Наказателния кодекс ще бъдат обсъдени в началото на следващия парламентарен сезон относно родителите, които лишават децата си от образование. Това заяви пред журналисти в Ловеч зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя участва в семинар във връзка с Плана за действие за изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (2015-2020). Ако родител уврежда детето си физически, той носи наказателна отговорност, но ако го лишиш от образование е форма на увреда, каза Деница Сачева.

Предложението е част от мерките на правителството за връщане на децата в клас. Зам.-министърът добави, че се въвеждат допълнителни часове за изучаване на български език, тъй като 20% от децата в България не говорят или слабо говорят български език. Тези часове ще бъдат задължителни и ако не се посещават, ще бъдат налагани глоби на родителите, които ще се събират от общините, съвместно с НАП.

“Трябва да започнем да гледаме на тези проблеми с по-различен подход, включително и с включване на възможности за обучение по дигитални технологии, защото това също е начин да привлечем интереса, да задържим вниманието, да направим училището по-привлекателно за децата от малцинствените групи”, заяви Сачева.
Тя припомни, че от Европейската комисия са одобрени два големи проекта. Единият е за 80 млн. лева, а другият за 105 млн. лева, насочени към детските градини и училищата за допълнителни дейности по български език, по интереси – всичко, което е необходимо децата да бъдат привлечени и да останат в клас по-дълго време.

Над 1000 екипа в цялата страна са успели да върнат в клас над 22 000 деца от 206 000. Обходени са почти 214 000 адреса, на които са издирвани около 190 000 деца. Малко повече от половината са в чужбина.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,091 преглеждания

Comments are closed.