Как да изберем име за новороденото: 12 съвета за бъдещи родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_newborn2.jpg

Традициите не са това, което бяха. И Слава Богу! Защото вече не е задължително да кръщаваме наследниците си с имена, съчетаващи по една сричка от имената на всички баби и дядовци или пък да ги наричаме с такива, които са несъвместими с представите ни за име на дете изобщо.

Случаи като онзи, в който новородено било кръстено на двамата си дядовци, които носели иначе съвсем традиционните имена Пешо и Киро, но съчетанието от първите срички от двете им имена съвсем не приляга за ничии наследник, са останали отдавна в историята като забавни вицове.

Но въпреки това, въпросът с имената на бебето и днес си остава сложен за решаване. Доколкото можем да говорим за правилата за избор на име, това понятие е доста разтегливо, а и все пак, родителите вземат решението, въпреки, че съвсем не е сигурно дали един ден наследникът им ще е съгласен с техния избор или не.

Как все пак да открием правилното име за нашето бъдещо момиченце или момченце.

*Преди да изберете име за детето, проверете съчетанието, което ще образуват инициалите му. Добре е те да не образуват смешни, неприлични и неподлежащи на изговаряне думички.

*Изречете пълното име на детето на глас, а след това и „на ухо“. Името не бива да звучи глупаво, грубо или да предизвиква смях.

*Най-доброто име за детето е това, което в комбинация с фамилното име звучи хубаво и авторитетно.

*Проверете дали името не съдържа необичаен или сложен правопис. Естествено никой не може да ви спре, ако искате името на детето ви да бъде изписано по необичаен начин, но помислете за това, че детето ви един ден ще трябва непрекъснато да обяснява защо името му е написано точно така. Не пропускайте и това, че сложният правопис лесно може да се превърне в причина за грешки, а това може да предизвика недоразумения с личните документи и разправии с администрацията.

*Уверете се, че името на детето не е сред най-популярните имена през годината, в която е родено, за да не бъде десетия Христо момчето ви в клас.

*Помислете за възможните прякори и псевдоними.

*Когато избирате име за детето, ако вече имате други деца, изречете подред имената на всичките си деца заедно с името на бъдещото дете. Добре би било, ако те си хармонират.

*Като давате име на момчето си, колкото и сладичко да звучи, докато детето е малко, един ден то ще порасне и ще му се наложи да си търси работа с това име. Затова името на детето трябва да звучи адекватно и в зряла възраст.

*Добре би било да не наричате детето си с имената на бившите половинки, които искате да забравите.

*Ако във фамилията съществува традиция децата на онаследяват имената на бабите и дядовците е добре да помислите колко силно искаме да следвате тази традиция.

*Изберете няколко варианта на имената, които сте харесали.

*Много е вероятно когато съзрете новороденото бебе, точно в този момент да ви осени идея за име, за което дори не сте си помисляли до този момент, но то да се окаже най-подходящото.

Следването на чужди съвети, тенденции и прочие условности е излишно, а чуждите съвети можем да изслушаме търпеливо и любезно, но без да се съобразяваме с тях. Все пак изборът на име е задача, с която пряко ангажирани са единствено родителите.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,065 преглеждания

Comments are closed.