12 декември: Църквата почита Свети Спиридон

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sveti-spiridon

Днес православната църква почита празника на свети Спиридон Чудотворец.

Народът разказва, че св. Спиридон бил кондурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

В едно от преданията Спиридон тръгнал с магарето си на събор. Лоши хора обаче откраднали животното и му отрязали главата. На сутринта стопанинът му не се бавил дълго, залепил на мястото на отрязаната глава една конска и стигнал до събора. Като го видели хората, рекли си “Не е обикновен човек”, а когато пред всички стиснал сърдит една керемида и от нея потекла вода, убедили се, че е така, и го провъзгласили за светец.

Жените пекат хляб рано, преди изгрев слънце, и го раздават за св. Спиридон – да вземе и да отпрати надалеч пъпките.

В Родопите св. Спиридон се тачи против рани и порязване, против обриви и пъпки. Някъде вярват, че на Спиридон слънцето спира пътя си към зимата и се “зъвърта” към лятото.

Смята се, че, каквото е времето през следващите 12 дни от днес нататък, такова ще е то и през следващите месеци от новата година.

На 12 декември, празнуват: Спиридон, Спиро,  Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,821 преглеждания

Comments are closed.