Иновативна технология за ранна диагностика на рак на гърдата ще помага на хиляди жени у нас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

01.-Braster_Technology-(1)

За първи път у нас иновативната полска технология Braster Pro позволява профилактични прегледи на млечните жлези при жени на възраст под 50 годишна възраст.

Цифровите технологии и изкуственият интелект вече са част от традиционната медицина и позволяват за първи път в България жени на възраст под 50 години, включително и ако имат корекция на бюста със силикон, да се подложат на достъпна и безвредна профилактика на млечните жлези. Това заяви дългогодишният специалист в приложението на високотехнологични решения в медицината Людмила Зафирова по повод новината, че Медицинският център ПСАГБАЛ „Света София“ стартира прегледи с най-новата технология за ранна диагностика на рак на гърдата – Braster Pro. Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези. Ключът към превенцията е в достъпната профилактика, подчерта Зафирова и добави, че безвредната технология без облъчване позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, включително и от млади жени с генетична обремененост и повишен риск от заболяване.

Технологията Braster се основава на контактна термография с течни кристали, която е напълно безвреден метод за първоначален скрининг и се характеризира с изключителна точност и бързина, без да причинява облъчване и болка. Тя се отличава с това, че е единствената, която е подходяща за изследване във всяка възраст. Казано на прост език, уредът „заснема“ млечната жлеза и успява да улови и най-малките промени в температурата на тъканта, които биха били основание за по-задълбочени изследвания, коментира Зафирова. Изследването отнема няколко минути, а резултатите се анализират от изкуствен интелект, като позволяват да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие и с размер от едва 3 мм.

Професионалната версия Braster Pro е предназначена за използване от медицински специалисти и позволява изследване на пациенти, които досега на са претърпели лечение на рак на млечните жлези. По думите на Людмила Зафирова предстои в бъдеще уредът да бъде разработен и във версия, подходяща за изследване на хора, претърпели лечение.

Braster технологията е разработена в Полша в рамките на научен проект с финансиране от ЕС. Тя притежава марка за съответствие с изискванията на европейския пазар и беше представена за първи път в България в началото на ноември, броени дни преди официалното медицинско изложение в Дюселдорф, Германия. Апаратът беше демонстриран и пред първата дама на Полша в рамките на официалното посещение на президента Анджей Дуда у нас в края на м. ноември.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,990 преглеждания

Comments are closed.