10 бабини съвета за здрави и красиви Великденски яйца
Случвало ли ви се е да сложите да варите 40 яйца, а накрая годни за боядисване да останат само десетина? Както за всяко нещо и за това си има чалъми, които бабите ни знаят най-добре. Ето какво казват експертите за варенето и боядисването на Великденските яйца.
- Преди да се заемете с варенето на яйцата, ги извадете от хладилника и ги оставете да „отвърнат” на стайна температура, за да не се спукат, когато започнат да се нагряват на котлона.
- Измийте старателно яйцата със сапунен разтвор, за да отстраните мазнините и замърсяванията по черупката, за да може боята да се усвои по-пълноценно.
- Оцетът помага за по-доброто усвояване на цветовете, но не и за здравината на черупките. Затова не добавяйте оцет към водата, в която ще варите яйцата.
- На дъното на съда застелете мека кърпа, сгъната на няколко пласта, за да са добре изолирани яйцата, докато се варят.
- Наредете яйцата плътно, като ги поставяте полегнали настрани, за да не останат кухини с въздух откъм върха и дъното, когато се сварят.
- Залейте яйцата с хладка вода и включете котлона да нагрява чак след като поставите съда на печката.
- След като водата бавно кипне ги оставете да се варят на тих огън. Кипенето не трябва да е бурно, за да не се удрят едно в друго и да се счупят.
- Варете яйцата 10-12 минути (засича се от момента, в който заврят). Желателно е да се варят толкова дълго и за да останат годни за консумация през следващите няколко дни.
- Понякога оцелелите при варенето яйца могат да се спукат ако ги поставите горещи в студения цветен разтвор. Ако боите позволяват, ги разтворете в гореща вода и боядисайте яйцата веднага след като ги свалите от котлона.
- Ако се налага боите да се разтварят в студена вода, първо охладете яйцата и тогава ги поставете в цветния разтвор.
Още от подготовката за Великден:
Как да боядисаме Великденски яйца с продукти от кухненския шкаф
66,969 преглеждания