Грижата за деца с увреждания ще се признава за трудов стаж

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zaekvane_zapuvane

Грижата за децата с по-леки увреждания може да се признава за стаж при пенсиониране. Това стана ясно след срещата на социалния министър Бисер Петков с представители на хората с увреждания и с обмудсмана Мая Манолова. Сега Кодексът за социално осигуряване предвижда осигурителен стаж за гледане на човек с над 90 на сто инвалидност, който постоянно се нуждае от чужда помощ. Обсъжда се разширяване на кръга на т.нар. дарен стаж, така че близки на хора с увреждания, които не полагат труд, да придобиват правото на пенсия, съобщи Бисер Петков.

Преговорите по законодателните промени продължават. Едно от нещата, за които настояват хората с увреждания, е по-висока финансова подкрепа, както се отчита не само степента, но и видът на увреждането. По-рано пред Нова тв Бисер Петков посочи, че хората с най-сериозни увреждания ще получават над 400 лева. Засега е постигнато съгласие индивидуалната оценка на хората с увреждания да се прави от структурите на Агенцията за социално подпомагане. На първо време ще бъдат създадени нови звена в Агенцията. Впоследствие, на по-късен етап, тази оценка може да се извършва от Агенцията за хората с увреждания, обясни Бисер Петков. Идеята е индивидуалната оценка да замени или допълни досегашната оценка от ТЕЛК и на базата на нея да се дава финансова подкрепа. Обсъдени са елементите на финансовата подкрепа, която ще е съобразно индивидуалната оценка и ще зависят от индивидуалните нужди и заболяването. Според Бисер Петков работата по проекта напредва с бавни стъпки в правилната посока. Една от приетите мерки е да се наемат от работодателите хора с увреждания. Тепърва тази мярка предстои да се обсъди с работодателските организации. Бисер Петков каза пред „Нова“, че хората с най-сериозни увреждания ще получават между 440 и 450 лв.. „В проектозакона се предлага увеличаване на финансовата подкрепа за всички. В този смисъл предвижданата месечна финансова подкрепа, която ще бъде в размер на 34, 80 лева, ще замени досегашните интеграционни добавки“, каза Петков. Досега добавките бяха вързани с минималния гарантиран доход, който е 75 лв. Предвижда се те да бъдат 10% от линията за бедността, която се променя всяка година. След срещата Петков каза, че в момента се обсъжда годишното увеличение на парите за увреждания да бъде 110 млн. лв.

До 6 август всички представители на работната група трябва да изпратят писмени становища по законопроекта и необходимите според тях промени. Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, посочи, че за майките най-важна е тежестта на индивидуалната оценка, което не се вижда в законопроекта. Ние не искаме ТЕЛК да определя доколко човек е негоден, а искаме индивидуалната оценка да казва от каква подкрепа има нужда, допълни Стоицева.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

818 преглеждания

Comments are closed.