Зимна салата с карфиол и каперси
Свежият солено-кисел вкус, на дресинга и подправките, кара всяко цветче карфиол да хрупа приятно в устата. Тази лека зимна салата е идеален акомпанимент към различни сандвичи, печено или приготвено на скара месо.
Необходими продукти:
– 1 глава карфиол (около 1 килограм)
– 2 с.л. каперси
– 1 слилидка чесън
– ¼ ч.л. червен пипер
– 1 лимон
– 2 с.л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
1. Пригответе карфиола по ваш вкус, в зависимост от това дали го харесвате леко хрупкав или съвсем сварен. Измийте го добре и го накъсайте на розички. В покрит съд за готвене на пара (или кошничка) задушавайте около 8 до 10 минути за да е леко хрупкав или 15 минути до пълна готовност.
2. Пресовайте скилидката чесън. От лимона рендосайте 2 ч.л. от кората и изстискайте 2 с.л. сок.
3. В голяма купа смесете чесъна, каперсите, червения пипер, лимоновите корички и сок. Добавете карфиола и разбъркайте леко. Оставете настрана около 30 минути преди да сервирате. Поднася се студена.
Още рецепти:
3,761 преглеждания