Желязото: защо е толкова важно?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

iron mum500x400

Желязото е основен минерал, който е от особена важност за здравословния растеж и нормалното развитие на детския организъм. Той е много важен и за правилното функциониране на имунната система на човека във всички възрасти, но има изключително значение за здравето на малките деца и подрастващите.

Желязото е важна част от енергийния баланс и метаболизъм в организма. Неговата липса води до лесна уморяемост, вялост и липса на тонус, тъй като е основния преносител на кислорода в кръвта, а когато това не се случва, организмът губи много по-бързо енергията си.  Бебетата, които не получават достатъчно желязо може да страдат от понижен имунитет, при тях е твърде възможно да се случат сривове в имунната система, цялостното физическо развитие да е нарушено, на лице да е ниска или изобщо липса на концентрация и способността за запомняне на нова информация.  Бебетата и малките деца, който страдат от дефицит на желязо са вяли, отпуснати и често разсеяни.

Бебето се ражда с по-високи от нормалните нива на желязо в кръвта си. С това се обяснява и послеродовата жълтеница, която се предизвиква от ускорения разпад на излишното желязо в кръвта. Обикновено този процес отшумява до 2-я месец от раждането, а до 6-я нивата на желязо са напълно нормализирани. След тази възраст е възможно нивото на желязото в организма на кърмачето да започне да намалява и тогава се налага допълнителен внос на желязо, за да се компенсират тези липси. Най-добре е този допълнителен внос се осъществи  посредством храната, а само в изключително тежки случаи да се прибегне до медикаментозно лечение. Оказва се, че едно 7-месечното бебе се нуждае от внос на повече желязо, отколкото е нуждата на един възрастен.

Храни, богати на желязо, които могат да бъдат предложени на бебето след 6-я месец са зърнени и бобовите култури, месото, рибата, яйцата и зеленолистните зеленчуци.  

Причините за възникването на недостиг на желязо могат да имат различна етиология, но има няколко фактора, които са от съществено значение за генерирането на този недостиг в организма.

Най-често срещани са следните:

-          Прекалено ранната замяна на майчиното мляко с адаптирани млека или с краве мляко. Бебетата е добре да се кърмят поне до 6-я месец, а ако има възможност да се продължи и след захранването му с твърди храни.

-          Твърде късното захранване на бебето с  твърди храни, богати на желязо може да забави вноса на желязо чрез храната.

-          Високите нива на фибри в някои храни нямат кой знае каква стойност за бебетата, защото те не се нуждаят от фибри, но те от своя страна се свързват с желязото и по този начин го елиминират от организма.

-          Недостигът на желязо в организма на малките деца може да е индикация за гастроентерит или други стомашно-чревни заболявания. При подобни съмнения е добре да се потърси компетентното мнение на специалист-гастроентеролог.

-          При някои бебета няма натрупан запаз от желязо преди раждането, което може да причини дефицит веднага след раждането. Ако имате притеснения в тази насока, настоявайте пред лекуващия лекар за изследване на кръвта.

 

по материали от:  www.forbaby.co.nzIron500x400

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,277 преглеждания

Comments are closed.