Зелник с пресен лук и извара
Зелникът се нарича така не защото се прави със зеле, а защото плънката му най-често е зелена – от спанак, лапад, киселец, лобода и, разбира се, зелен лук.
Необходими продукти за 4 порции
за тестото:
20 г прясна мая
1 ч. л. мед
250 мл хладка вода
1 яйце
1 ч. л. сол
500 г брашно
за пълнежа:
3 връзки зелен лук
2 яйца
200 г извара
½ ч. л. самардала или сол на вкус
за заливане:
70 г масло
1 с. л. брашно
1 ч. л. прясна мащерка
морска сол за поръсване
Начин на приготвяне
1. Маята се разтваря във водата, прибавят се медът и 2 с. л. от брашното. Оставя се за 10 мин., за да втаса.
2. Брашното се пресява и се разбърква със солта, в средата му се прави кладенче и в него се сипват втасалата мая и яйцето. Разбърква се с дървена лъжица, докато се оформи тесто. Меси се около 10 мин., докато стане гладко и еластично. Разделя се на две топки. Оставя се да втасва 60 мин..
3. За пълнежа лукът се нарязва, слага се в гевгир и се залива бавно с 2 л кипяща вода. Подсушава се и се разбърква с яйцата, изварата и самардалата.
4. Всяка топка тесто се разточва на кора с диаметъра на тавата – 26 см. Първата кора се слага на дъното на тава, намазана с масло, отгоре се слага пълнежът и се покрива с втората кора. Оставя се да втасва 1 час.
5. Маслото се стопява, добавят се брашното и мащерката и се разбъркват за минута на тих огън.
6. Зелникът се нарязва на квадратчета, залива се с горещото масло и се оставя да втасва още 15 мин. Поръсва се със солта. Слага се в загрята на 220˚ С фурна да се пече 15 мин., като се пръска с пулверизатор в началото на печенето и се допича на 200° С, докато се зачерви.
1,619 преглеждания